18 Δεκέμβριος 2017, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2017, 22:58

Παλαιστίνη: Απαράδεκτη η άσκηση βέτο των ΗΠΑ

  • Παλαιστίνη: Απαράδεκτη η άσκηση βέτο των ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Justin Lane)

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής προεδρίας στην άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

«Η κατακριτέα και απαράδεκτη άσκηση βέτο των ΗΠΑ απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Εντός των επόμενων 48 ωρών…προγραμματίζουμε να καλέσουμε για μια έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης» τόνισε ο Ριάντ αλ Μαλικί σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα.

Από την πλευρά ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για το βέτο. «Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι. Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι«οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το σχέδιο επίσης ζητούμε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.

«Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ…η κατάσταση έγινε περισσότερο τεταμένη μια αύξηση περιστατικών, κυρίως ρουκετών που εκτοξεύονται από την Γάζα και συγκρούσεις που σημειώνονται μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο ΣΑ, πριν την ψηφοφορία.

«Αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί», δήλωσε η Χέιλι μετά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια. «Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό. Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ», υποστήριξε.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν που και πότε θα εγκαθιστούμε μια πρεσβεία», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. «Έχω την υποψία ότι πολύ λίγο κράτη μέλη θα καλωσορίσουν τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις κυρίαρχες αποφάσεις τους».

Πρωτοβουλίες Ερντογάν για επίλυση της κρίσης
Η τουρκική πλευρά δήλωσε σοκαρισμένη από την άσκηση βέτο των ΗΠΑ και συνέχισε τις ενέργειές της για να εκτονωθεί η κρίση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει «έντονες προσπάθειες» προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με την Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συζήτησαν το βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με το οποίο καλείτο η Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, συμφώνησαν επίσης ότι οποιαδήποτε νέα εστία έντασης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.