18 Δεκέμβριος 2017, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2017, 15:13

Και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα – Κριτήρια και αιτήσεις

  • Και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα – Κριτήρια και αιτήσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μέχρι την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, οπότε και τελειώνει η σχετική παράταση που δόθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα μπορούν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα. Η διοίκηση του ΟΓΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προκειμένου να μην αποκλειστεί κανείς διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια, και έτσι αν όποιος κάνει αίτηση είναι άνω των 67 ετών δεν θα γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει τουλάχιστον ένας ασφαλίσιμος μήνας στον ΕΦΚΑ.

Πολλοί ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν απορριφθεί στην πρώτη φάση, ενώ κάποιοι δεν είχαν κάνει καν αίτηση είτε επειδή λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΓΑ.

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας koinonikomerisma.gr. Δικαιούχοι είναι όσοι δεν ανήκουν σε νοικοκυριό που ήδη έχει λάβει κοινωνικό μέρισμα. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει εκκρεμής, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση. Μπορεί, δηλαδή, αυτή που υποβάλλεται τώρα να είναι η πρώτη αίτηση του νοικοκυριού, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Αναφορικά με τα κριτήρια, κατά την περίοδο παράτασης ισχύουν οι εξής αλλαγές:

  • Εάν το πρόσωπο που κάνει την αίτηση είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και συνιστά μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ασφαλίσιμου μήνα στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3. Αυτό σημαίνει πως όσοι απορρίφθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία λόγω εισοδηματικών κριτηρίων τώρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν μέρισμα.
    Επίσης, αρκετές μονογονεϊκές οικογένειες που εισέπραξαν ήδη το μέρισμα θα αλλάξουν εισοδηματική κλίμακα και έτσι θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό χωρίς να χρειάζεται να κάνουν νέα αίτηση.