17 Δεκέμβριος 2017, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2017, 11:37

Αυστραλία: Συνελήφθη άνδρας που πωλούσε εξαρτήματα πυραύλων για λογαριασμό της Β. Κορέας

  • Αυστραλία: Συνελήφθη άνδρας που πωλούσε εξαρτήματα πυραύλων για λογαριασμό της Β. Κορέας
    (Φωτ.: EPA / Australian Federal Police)

Στη σύλληψη εντός άνδρα που επιχείρησε να πουλήσει στη «μαύρη» αγορά εξαρτήματα πυραύλων και άνθρακα, για λογαριασμό της Β. Κορέας, προχώρησε η αστυνομία της Αυστραλίας. Πρόκειται για άνδρα βορειοκορεατικής καταγωγής, ο οποίος ζει στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια και συνελήφθη σε προάστιο του Σίδνεϊ το Σάββατο

Ο 59χρονος Τσαν Χαν Τσόι κατηγορείται για πώληση όπλων μαζικής καταστροφής και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 18 ετών.

Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής για την Αυστραλία, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο σε απόπειρα πώλησης τέτοιων εξαρτημάτων. «Ήταν πιστός πράκτορας της Βόρειας Κορέας, που πίστευε ότι ενεργούσε υπέρ ενός ανώτερου πατριωτικού σκοπού», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Τσαν Χαν Τσόι προσπάθησε να πουλήσει εξαρτήματα πυραύλων, ανάμεσά τους λογισμικό για το σύστημα καθοδήγησης βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και άνθρακα, στην Ινδονησία και το Βιετνάμ. Αν «έκλεινε» τη συμφωνία, αυτή θα ήταν ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, φέρεται να βρισκόταν σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, αλλά ακόμα δεν είχαν μεταφερθεί εξαρτήματα πυραύλων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βιετνάμ ή της Ινδονησίας εμπλέκονται στην απόπειρα πώλησης άνθρακα.