17 Δεκέμβριος 2017, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2017, 09:51

«Κούρεμα» προστίμων στην εφορία για ελέγχους πριν το 2013

  • «Κούρεμα» προστίμων στην εφορία για ελέγχους πριν το 2013
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στον εξορθολογισμό των προστίμων για υποθέσεις προ του 2013 και αυτές που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια, στοχεύει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα πρόστιμα θα μειωθούν σημαντικά και με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και με τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «κούρεμα» των προστίμων δεν αφορά ελέγχους που έχουν ήδη γίνει, αλλά αυτούς που θα γίνουν σε υποθέσεις πριν από το 2013.

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, τα δεδομένα είναι τα εξής:

  • Μέχρι και το 2013 αντί για πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που φθάνουν (βάσει του νόμου 2523/97) στο 120% του κύριου φόρου, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που είναι χαμηλότερα, και συγκεκριμένα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της παράβασης από 10% έως 50% του οφειλόμενου κύριου, συν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι ανέρχονται στο 8,76% και θα υπολογίζονται από 1/1/2014 και μέχρι να εκδοθεί η πράξη καταλογισμού. Τα νέα χαμηλότερα πρόστιμα θα εφαρμόζονται αφενός σε όλες τις ελεγχόμενες υποθέσεις, αλλά και σε αυτές που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια.
  • Για εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι και το 2013, αντί για πρόσθετους φόρους που φθάνουν στο 60% του κύριου φόρου θα υπολογίζεται μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής, ο οποίος ανέρχεται στο 8,76%.
  • Στις περιπτώσεις που αποφασισθεί από τις αρχές η διενέργεια ελέγχου, δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης αρχικής ή τροποποιητικής μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον ελεγχόμενο αντί της έκδοσης που ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκδιδόταν εντολή ελέγχου, οι ελεγκτικές αρχές για διάφορους λόγους δεν ξεκινούσαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες (χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τον επικείμενο έλεγχο) να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια και οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
  • ΠΗΓΗ: kathimerini.gr