16 Δεκέμβριος 2017, 23:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2017, 23:01

Η κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών στην Αυστρία λέει πως θα είναι αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ

  • Η κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών στην Αυστρία λέει πως θα είναι αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ
    Οι επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία Χανς Κρίστιαν Στράχε (αριστερά) και Σεμπάστιαν Κουρτς (φωτ.: ΕΡΑ / Christian Bruna)

Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών στην Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρουν τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του συντηρητικού OVΡ και του αντιμεταναστευτικού FPÖ, το οποίο έχει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει μεταξύ των στόχων του τη χαλάρωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μια συμφωνία που σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία. «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης για τα επόμενα πέντε χρόνια» σημείωσε ο Κουρτς, ενώ είχε στο πλευρό του τον ηγέτη του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες τους, ιδίως στο θέμα της ασφάλειας» τόνισε ο Στράχε. «Θέλουμε να μειώσουμε τα βάρη των φορολογουμένων... και πάνω απ' όλα θέλουμε να εγγυηθούμε μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα μας, μεταξύ άλλων μέσω της μάχης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης» υπογράμμισε ο Κουρτς.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα. Το FPÖ είχε κυβερνήσει με τους συντηρητικούς το διάστημα 2000- 2007.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.