16 Δεκέμβριος 2017, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2017, 17:27

Σύρος: Εγκαινιάστηκε η Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης

  • Σύρος: Εγκαινιάστηκε η Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης

Μια εντυπωσιακή εκδήλωση, με συγκινησιακές εξάρσεις και αναμνήσεις, για τον μικρασιατικό ελληνισμό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο θέατρο «Απόλλων». Η εκδήλωση «Μνήμες», την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης-Σύρου, με αφορμή τα εγκαίνια της Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ήταν αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες και στη μνήμη όσων χάθηκαν τα χρόνια της καταστροφής.

Πριν από την αφηγηματική προβολή, την οποία σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δεσύπρης, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης-Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεότερες γενιές και να μη σβήσει η ελληνοχριστιανική παράδοση και οι αξίες της θρησκείας της πατρίδας και της ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Μικρασιάτες θυσιάστηκαν.  

Οι αφηγητές ανέλυσαν τα συνταρακτικά συμβάντα με ιστορική ακρίβεια, μέσα από επιστολές και ντοκουμέντα, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν ο καθολικός επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου, οι αντιδήμαρχοι Θωμαή Μενδρινού, Μάριος Βουτσίνος και Αλέξης Αθανασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καζαντζάκη και Ιωάννης Βρούτσης καθώς και η πολιτεύτρια Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού. Επίσης το παρών έδωσαν εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Σύρο και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διεξήχθη με αφορμή τα εγκαίνια της Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης, ένα χώρο που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Μνήμες της Μικρασίας μέσα από αντικείμενα, έντυπο υλικό, μαρτυρίες, λαογραφικά κειμήλια και οτιδήποτε διατηρεί αλησμόνητη τη μνήμη της πατρίδας, παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και ενθουσίασαν το κοινό.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2017
19:00
Από τους Μικρασιάτες του νησιού.