16 Δεκέμβριος 2017, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2017, 15:11

Παπαδημούλης: Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την επίσκεψη Ερντογάν

  • Παπαδημούλης: Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την επίσκεψη Ερντογάν
    (Φωτ.: Facebook / DimitrisPapadimoulis)

Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά και την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επισήμανε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών πρέπει να είναι πάντοτε καλές και πως η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα.

«Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και προκλήσεων, τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και η πολυμερής εξωτερική πολιτική αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση -και αυτό αφορά και τις σχέσεις με τη Τουρκία» ανέφερε αρχικά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε ερώτηση για το προσφυγικό ζήτημα και δήλωσε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ρευμάτων. Και οι δύο χώρες χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να προσφέρουν».

Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικός «χώρος» για ενίσχυση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. «Η Ελλάδα βγαίνει από μια περίοδο κρίσης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή και προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων» τόνισε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σήμερα στο ναδίρ. Επίσης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο προσφυγικό, ενώ αμφότερες υποστηρίζουν ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών στο ζήτημα της Παλαιστίνης. «Αυτά που ενώνουν τους λαούς και τις χώρες μας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.