17 Δεκέμβριος 2017, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2017, 09:04

Η «Μαντάμ Σουσού» του Δ. Ψαθά από τον Μπύθουλα και το Κολωνάκι σε ένα συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο (φωτο)

  • Η «Μαντάμ Σουσού» του Δ. Ψαθά από τον Μπύθουλα και το Κολωνάκι σε ένα συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο (φωτο)
    Σκηνή από την παράσταση «Μαντάμ Σουσού» στο θέατρο «Παλλάς» με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Κώστα Κόκλα και τον Άλκι Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (φωτ.: Μανώλης Χιώτης)

Με χαρακτήρα ισχυρό, ατσάλινη θέληση για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα αλλά και μια καρδιά που λυγίζει από ευαισθησία, παρά τις ιδιοτροπίες της, όσο περνάει ο καιρός η Μαντάμ Σουσού αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει και να μεταφέρει μηνύματα από γενιά σε γενιά. Κι αυτό, παρότι ο δημιουργός της, ο σπουδαίος Πόντιος συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς επιχείρησε ανεπιτυχώς να τη… δολοφονήσει επειδή δεν άντεχε να του στοιχειώνει τη ζωή.

Η ηρωίδα που έφτιαξε με την πένα του το 1938 ήταν ένα μεγάλο βάσανο!

Και μια φορά που επιχείρησε να τη σκοτώσει για να γλιτώσει, η αγάπη του κόσμου τον ανάγκασε να την φέρει πίσω και έκτοτε να διαφεντεύει τη ζωή του. Όμως στην Μαντάμ Σουσού δεν αρκούσε αυτό. Πήρε την κατάσταση στα χέρια της και από ηρωίδα σε ευθυμογράφημα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Θησαυρός έγινε, βιβλίο, τραγούδι, επιθεώρηση, καρτ ποστάλ, θεατρικό έργο, εκπομπή, κινηματογραφική ταινία, σήριαλ και ποιος ξέρει τι σχέδια έχει ακόμα!

Δικαιολογημένα η εγγονή του συγγραφέα και επιμελήτρια των Απάντων του, Λένα Κ. Νίτσου τη χαρακτηρίζει «φαινόμενο», σε κείμενο που εμπεριέχεται στο καλαίσθητο συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο των εκδόσεων Μαρία Δ. Ψαθά το οποίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.


Άννα Παϊταζή, Ιάκωβος Ψαράς (φωτ.: Αρχείο Ευτυχίας Ανδρίτσου)

Στο συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο φιλοξενείται η ιστορία της γέννησης της ακατάδεκτης και μεγαλομανούς ηρωίδας, αλλά και η εξομολόγηση του ίδιου του συγγραφέα για το πώς προσπάθησε ανεπιτυχώς να την ξεφορτωθεί και να ησυχάσει από εκείνη.


Άλκις Κούρκουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου (φωτ.: Έλλη Πουπουλίδου)

Όσοι έχουν τη χαρά να το κρατήσουν στα χέρια τους θα δουν φωτογραφίες από τη φετινή παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο θέατρο «Παλλάς», με πρωταγωνιστές τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Κώστα Κόκλα και τον Άλκι Κούρκουλο, αλλά και από παραστάσεις που είχαν ανέβει με την αξέχαστη Άννα Παϊταζή, την εμβληματική Άννα Παναγιωτοπούλου ‒ενσάρκωσε το ρόλο και σε τηλεοπτικό σήριαλ από το οποίο εκατομμύρια Έλληνες γνώρισαν το μοναδικό αυτό πλάσμα του Δ. Ψαθά‒ και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, μια Σουσού που υπό τις οδηγίες του Γιώργου Αρμένη κατάφερε να συζητηθεί πολύ.


Άννα Παναγιωτούλου, Νίκος Γαλανός (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Δ. Ψαθά)

Στην εκδήλωση θα ανταμώσουν τρεις από τις πρωταγωνίστριες, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Φωτεινή Μπαξεβάνη ενώ θα μιλήσουν επίσης ο Νίκος Γαλανός και ο Δημήτρης Καλλιβωκάς που είχαν ενσαρκώσει το ρόλο του Μηνά Καντακουζηνού, το 1998 και το 1972, αντίστοιχα. Η Χριστίνα Μαξούρη, που συμμετέχει στη φετινή παράσταση, θα ερμηνεύσει τραγούδια από το έργο. Θα τη συνοδεύσει στο πιάνο ο Κώστας Γιαξόγλου.


Η Φωτεινή Μπαξεβάνη (φωτ.: Γιώργος Χρυσοχοΐδης)

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο συνθέτης της μουσικής κωμωδίας Μαντάμ Σουσού («Βρετάνια», 1998-99) Διονύσης Τσακνής, ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρμένης («ΚΘΒΕ», 2011-12), ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας («Παλλάς», 2017-2018) και ο διευθυντής «Θεατρικών Σκηνών» Πάνος Κατσαρίδης.

Η Μαντάμ Σουσού, τώρα θα μπορεί να σάς επαναφέρει στην τάξη όλη τη χρονιά μέσα από τις σελίδες του συλλεκτικού λευκώματος-ημερολογίου. Σιλάνς, και έφτασε!

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός της παράστασης.
  • Όλες τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Pontos News και για τις ανάγκες του άρθρου, η Λένα Νίτσου.
Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2017