16 Δεκέμβριος 2017, 09:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2017, 08:54

Ξεκινά το έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα

  • Ξεκινά το έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα
    (Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Το έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα ανοίγει σήμερα τις εργασίες του, παρουσία πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Η διεξαγωγή του συνεδρίου αποφασίστηκε αμέσως μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Αττική στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι η αντιπλημμυρική προστασία και η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, θα τεθούν και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία και οι χωματερές. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το συνέδριο να καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στοχεύσεις για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Από την περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο συμπληρώνεται από 50 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και άλλα 50 εκατ. τα ποία αφορούν τα ΠΕΠ Αττικής 2015- 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, στόχος του συνεδρίου είναι «η αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη και από την άναρχη δόμηση, αλλά και επιβαρυμένη από τη βιομηχανία, αλλά και από άλλες πηγές, οι οποίες προξενούν βλάβες στο φυσικό περιβάλλον».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Το Σάββατο κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και στη συνέχεια θα μιλήσουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Στις συνεδρίες της Κυριακής θα τοποθετηθούν, οι υπουργοί, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Ακόμη, θα μιλήσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν το απόγευμα της Κυριακής, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.