15 Δεκέμβριος 2017, 22:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2017, 21:55

Ραντμίλα Σεκερίνσκα: Κανείς στην πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις στην Ελλάδα

  • Ραντμίλα Σεκερίνσκα: Κανείς στην πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις στην Ελλάδα
    Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ θέλει να βάλει η νέα κυβέρνηση της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν εδαφικές βλέψεις. Σε θέμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για το ζήτημα της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, υπογραμμίζεται πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για να μπορέσει να υπάρξει μια βάσιμη προοπτικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα: «Ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις, οι άνθρωποι δεν περιμένουν να λυθούν τα πάντα αύριο, αλλά αναμένουν πρόοδο επειδή έχουμε κολλήσει εδώ και δέκα χρόνια», και συμπλήρωσε:

«Αυτό που θα συμβεί είτε θα εμπνεύσει είτε θα απογοητεύσει τα Βαλκάνια».

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα επισήμανε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ, η οποία μετρά έξι μήνες ζωής, αποτελεί μία από τις λίγες σοσιαλδημοκρατικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι επιδιώκει να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί η 26ετής διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα που θα χρησιμοποιεί διεθνώς η χώρα.

Στο άρθρο του Guardian γίνεται αναφορά στο ότι η Ελλάδα εμποδίζει από το 2008 την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία από την πλευρά των Σκοπίων κάνει κατάχρηση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί δύο ακόμα επιχειρήματα, τα οποία είναι η ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 2011 και η απόδοση του ονόματος του Έλληνα πολεμιστή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και πως η Αθήνα φοβάται τυχόν αλυτρωτικές εδαφικές φιλοδοξίες της πΓΔΜ στην περιφέρεια Μακεδονίας. «Κανείς στην πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι για γέλια», ανέφερε η αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Μόνο σαν τουρίστες μπορεί να καταλάβουμε την Ελλάδα όταν ξεχυθούμε στις ελληνικές παραλίες», ξεκαθάρισε.

Ο Guardian αναφέρεται και στους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ και τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, υπογραμμίζοντας το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση οι πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι οι στόχοι μας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ρεαλιστικοί», επισήμανε η Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Για στην ονομασία της χώρας τόνισε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα δεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον βλέπουν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον και δεν απειλεί την ταυτότητα, την υπερηφάνεια ή τα εθνικά χαρακτηριστικά μας. Θέλουμε μια λύση που να μην βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα ή να θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική ταυτότητα. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τάνγκο και ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι εξίσου αφοσιωμένη».