15 Δεκέμβριος 2017, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2017, 15:11

Κοινωνικό μέρισμα 2017: Από σήμερα η καταβολή

  • Κοινωνικό μέρισμα 2017: Από σήμερα η καταβολή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ξεκίνησε σήμερα η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 με 3.249.000 πολίτες να είναι δικαιούχοι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της χώρας. Από τους αιτήσεις νοικοκυριών που υποβλήθηκαν, 1.313.148 εγκρίθηκαν.

Το ποσό που διανέμεται σήμερα συνολικά είναι 727 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό καταβολής ανά αίτηση 554 ευρώ.

Ωστόσο κάποιες κατηγορίες πολιτών που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου και της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα (www.koinonikomerisma.gr) θα ανοίξει εκ νέου το διάστημα 15-26 Δεκεμβρίου για τις εξής κατηγορίες:

  • Μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων για τις οποίες προωθείται η θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμισης με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων απ’ αυτήν την κατηγορία. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί.
  • Ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.
  • Νοικοκυριά με άτομο που έχει αναπηρία 67% και άνω και δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.
  • Νοικοκυριά όπου εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.
  • Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.