15 Δεκέμβριος 2017, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2017, 09:31

«Τουρκική» και όχι μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη με απόφαση Στρασβούργου;

  • «Τουρκική» και όχι μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη με απόφαση Στρασβούργου;
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είχε προσφύγει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για να μπορεί να ονομάζεται «τουρκική» και όχι «μουσουλμανική», μετά από τις αρνητικές κρίσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Στρασβούργο μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iellada.gr, φέρεται να δικαιώθηκε. Το παρασκήνιο της υπόθεσης παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη.

Το γεγονός αυτό, σημειώνει, έχει αναγκάσει τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας να συνταχθούν με την απόφαση και να συνδράμουν στην εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και δικηγόρο Λάμπρο Κιτσαρά «Το θέμα επιφανειακά είδε το φως της δημοσιότητας όταν παρενέβη το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο ζητούσε διευκρινίσεις από τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές Κομοτηνής γιατί η Αστυνομική Διεύθυνση απαιτούσε τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου "τουρκική μειονότητα"».

Ο Λάμπρος Κιτσαράς δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι «η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απευθύνθηκε τρεις φορές στα τοπικά πρωτοδικεία και ζητούσε να ονομάζεται όχι μουσουλμανική μειονότητα αλλά τουρκική. Τα πρωτοδικεία της Θράκης έβγαζαν απόφαση ότι δεν είναι έγκυρος ο τίτλος "τουρκική μειονότητα". Προσέφυγαν λοιπόν στον Άρειο Πάγο που αποφάνθηκε ότι «ο σκοπός να θέλει να ονομαστεί τουρκική αντί για μουσουλμανική είναι παράνομος».

»Στη συνέχεια οι μειονοτικοί απευθύνθηκαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτά καταδίκασαν τελικά την Ελλάδα, επικαλούμενα ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μπορεί πια να ονομάζεται τουρκική, νόμιμα, αφού τους έδωσε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πέρασε αμέσως μια διάταξη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι αποτελεί λόγο αναψηλάφησης μιας απόφασης αμετάκλητης, τυχόν αντίθετη κρίση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Για αυτόν το λόγο και ο Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του μιλούσε τόσο σθεναρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας την οποία καλούσε τουρκική.»


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

«Έρχονται λοιπόν τώρα οι μειονοτικοί οι οποίοι ζουν στη Θράκη και απολαμβάνουν τη δημοκρατία της Ελλάδας να ζητήσουν τα ρέστα και να μας αναγκάζουν να τους αποκαλούμε τουρκική μειονότητα, αφού πρώτα μας πήγαν στα δικαστήρια» πρόσθεσε.

Η ιστορία, σημειώνει η δημοσιογράφος, ήρθε στην επιφάνεια γιατί ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αναφέρει σε σύγγραμμά του την μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική. «Χρειάστηκε μετά από καταγγελίες να παρέμβει η αστυνομία Κομοτηνής για να ελέγξει αυτό το στοιχείο. Τότε βγήκε στην επιφάνεια το γεγονός ότι η μουσουλμανική μειονότητα με το νόμο ονομάζεται «τουρκική» οπότε και παρενέβη το υπουργείο Δικαιοσύνης να σώσει την κατάσταση διότι έχουμε ήδη καταδικαστεί γι’ αυτό το λόγο» υπογράμμισε.

  • Με πληροφορίες από το iellada.gr.