14 Δεκέμβριος 2017, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2017, 09:42

Το τελευταίο έργο του Φώτη Κόντογλου σε ένα λεύκωμα

  • Το τελευταίο έργο του Φώτη Κόντογλου σε ένα λεύκωμα

Δεκάδες αγιογραφίες μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας του διακεκριμένου Μικρασιάτη ζωγράφου, αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών κοσμούν το λεύκωμα Τέχνης ακρότητα που επιμελήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος.

Τον πρόλογο στο λεύκωμα έχει γράψει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ με κείμενά τους συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ και ο αγιογράφος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σταμάτιος Σκλήρης.

«Κυριολεκτικά αλλά και σημειολογικά ο Ναός του Αγίου Νικολάου της οδού Αχαρνών-Κάτω Πατησίων είναι ο κατ΄ εξοχήν "Κοντόγλειος", με την έννοια ότι είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός του ύφους του αναγεννητή και πρωτομάστορα της βυζαντινής τεχνοτροπίας.  Το σύνολο των φορητών εικόνων (1947-1960) και οι πάμπολλες τοιχογραφίες (1957-1965) αντικατοπτρίζουν την θεόσταλτη έμπνευση του Μικρασιάτη διδασκάλου, καθώς πρόκειται για έργα της τελευταίας και ωριμότερης καλλιτεχνικά περιόδου της ζωής του. Η σύλληψη των ιδεών, η εκπόνηση των σχεδίων και η εκτέλεση των εικονιζόμενων θείων προσώπων διαπνέονται από το απαύγασμα της αγάπης, της μελέτης, της υπομονής και της εμπειρίας, αλλά κυρίως της φλεγόμενης από Ορθοδοξία καρδιάς του» γράφει χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος Αντζουλάτος.

Το λεύκωμα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος.