13 Δεκέμβριος 2017, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2017, 16:31

Έκδοση του Ρώσου Mr Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

  • Έκδοση του Ρώσου Mr Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος
    Ο 38χρονος Αλεξάντερ Βίνικ (δεξιά) αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ. Πάντως, τον τελικό λόγο για την έκδοση ή μη του 38χρονου Ρώσου, έχει πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μη συνταυτιστεί με την απόφαση των Αρεοπαγιτών. Ο εκζητούμενος κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για ξέπλυμα 4 δισεκ. δολαρίων –εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω του ψηφιακού νομίσματος μπιτκόιν (bitcoin).

Ο Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Ο «Mr Bitcoin» συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους, στις 25 Ιουλίου. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τότε φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και ένα router. Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε να παραδοθούν τα κατασχεθέντα αντικείμενα στις ΗΠΑ, που είχαν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.

Η υπόθεση απασχόλησε τον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησε μέσω των συνηγόρων του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε δώσει το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.