13 Δεκέμβριος 2017, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2017, 13:27

Αρμένιος ΥΠΕΞ: Με τον ελληνικό λαό μοιραζόμαστε μερικές από τις πιο τραγικές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος

  • Αρμένιος ΥΠΕΞ: Με τον ελληνικό λαό μοιραζόμαστε μερικές από τις πιο τραγικές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος
    Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ στο 2ο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (φωτ.: loma systems)

Σε αρμενικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Ερεβάν θα πραγματοποιηθεί, το 2018, το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας  Έντουαρντ  Ναλμπαντιάν  μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.  

«Με τον ελληνικό λαό μοιραζόμαστε μερικές από τις πιο τραγικές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος, και οι δύο υποφέραμε από τη γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπερασπιστήκαμε δίπλα-δίπλα το δικαίωμά μας στη ζωή και σταθήκαμε ο ένας στον άλλον σε δύσκολους καιρούς» είπε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ στην εναρκτήρια ομιλία του τονίζοντας πως ο Ηρόδοτος και ο Πλάτωνας έχουν αναφορές για Αρμένιους σε έργα τους ενώ ο Ξενοφώντας αποκαλεί την Αρμενία «εύπορη γη».

Θα ήταν καλό, πρόσθεσε, «εκείνοι που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και έχουν πολιτιστικές και εδαφικές διεκδικήσεις να διαβάσουν τα έργα αυτών των σπουδαίων επιστημόνων» .

Αναφερόμενος στην  Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας στις 9 Δεκεμβρίου, είπε πως  το 2018 θα έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα μια και θα συμπέσει με την 70η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. «Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από την υιοθέτηση της Σύμβασης, αλλά η ανθρωπότητα δεν έχει αποκτήσει ανοσία από αυτή την «απεχθή μάστιγα» πρόσθεσε, τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να πολλαπλασιάσουμε τις διεθνείς προσπάθειες που στόχο έχουν την αναζωογόνηση της σχετικής ατζέντας.

Όσο για τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας ο Έντουαρντ Ναλμπαντιάν είπε ότι παρά τις προσπάθειες του Ερεβάν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα, το 2009, ακόμα δεν έχουν υπογραφεί τα πρωτόκολλα της Ζυρίχης αφού η Τουρκία έχει θέσει ανεδαφικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η επικύρωση τους.