13 Δεκέμβριος 2017, 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2017, 20:09

Οι Μωμόγεροι βγαίνουν για πρώτη φορά στους δρόμους του Ευόσμου

  • Παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα από τον Πόντο και αλλού στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Οι Μωμόγεροι θα... εισβάλλουν για πρώτη φορά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το ποντιακό έθιμο του Δωδεκαημέρου. Η ανακοίνωση ήρθε διά στόματος της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» Θεοδώρας Κερογλίδου κατά τη διεξαγωγή του ετήσιου χορού του Συλλόγου, το περασμένο Σάββατο.

Η πρόεδρος στον εναρκτήριο λόγο της αποκάλυψε τη νέα εκδήλωση που θα εγκαινιάσει ο Σύλλογος, με την πεποίθηση ότι η αναβίωση του εθίμου θα καθιερωθεί στο Δήμο.

Οι Μωμόγεροι θα βγουν στους δρόμους του Ευόσμου το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. Το θίασο θα αποτελούν μέλη του διοργανωτή Συλλόγου καθώς και του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι». Κατά τη διαδρομή παιδιά του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές θα διανέμουν στους περαστικούς φυλλάδιο με πληροφορίες για το δρώμενο. Στην πλατεία όπου θα καταλήξουν οι Μωμόγεροι (γύρω στις 15:00), η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ποντιακό γλέντι. Η Θ. Κερογλίδου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση, από το βήμα της εκδήλωσης, σε όποιον ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο δρώμενο να παρακολουθήσει πρώτα τις πρόβες που θα πραγματοποιηθούν στις 27, 28 και 29 Δεκέμβρη στις 20:00 στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου.


(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Αργότερα στη διάρκεια του ετήσιου χορού τα χορευτικά τμήματα υπό την καθοδήγηση του Θωμά Μπαϊραχτάρη παρουσίασαν ποντιακούς χορούς, και η βραδιά κορυφώθηκε με ποντιακό γλέντι. Γιάννης Τσιτιρίδης στο τραγούδι, Θωμάς Μπαϊραχτάρης στη λύρα και Γιώργος Ιακωβίδης στο κλαρίνο ενθουσίασαν το κοινό, το οποίο δεν σταμάτησε να τους επιβραβεύει με το χειροκρότημά του. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στην αίθουσα πλήθους νέων παιδιών που έδωσαν άλλο τόνο στην εκδήλωση με το χορό και τον αυθορμητισμό τους.

Εκδηλωσεις