13 Δεκέμβριος 2017, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2017, 10:25

Galileo: Το GPS της Ευρώπης ολοκληρώνεται

  • Galileo: Το GPS της Ευρώπης ολοκληρώνεται
    Στιγμιότυπο από την εκτόξευση δορυφόρων Galileo, στη Γουιάνα (φωτ.: EPA / ESA-CNES-ARIANESPACE / P. PIRON / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Τέσσερις νέοι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo εκτοξεύτηκαν, χθες το βράδυ, ανεβάζοντας έτσι στους 22 τον συνολικό αριθμό τους στο διάστημα. Απομένει η εκτόξευση ακόμα τεσσάρων δορυφόρων, στα μέσα του 2018, για να ολοκληρωθεί ο «αστερισμός» του Galileo στον ουρανό και το ευρωπαϊκό GPS να αποκτήσει παγκόσμια κάλυψη, διαθέτοντας 24 δορυφόρους εν λειτουργία και δύο εφεδρικούς.

Η εκτόξευση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Arianspace έγινε με πύραυλο «Αριάν 5» από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Οι τέσσερις δορυφόροι, βάρους 715 κιλών ο καθένας, τοποθετήθηκαν σε ύψος σχεδόν 23.000 χιλιομέτρων. Τις επόμενες μέρες, το «κουαρτέτο» θα διαχωριστεί και οι δορυφόροι θα κατευθυνθούν προς τις τελικές τροχιές τους. Εκεί θα υποβληθούν σε δοκιμές διάρκειας έξι μηνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παγκόσμιου Συστήματος Δορυφορικής Πλοήγησης (GSA), προκειμένου τελικά να δοθεί το «πράσινο φως» για την κανονική λειτουργία τους μαζί με τους υπόλοιπους.

«Η Ευρώπη διαθέτει τώρα ένα τρομερό σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιάν Βέρνερ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.