12 Δεκέμβριος 2017, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2017, 23:15

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γιόρτασε 180 χρόνια λειτουργίας

  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γιόρτασε 180 χρόνια λειτουργίας
    Ο Ιωάννης Γκόλιας (Δ) απονέμει μετάλλιο του ΕΜΠ στον Προκόπη Παυλόπουλο στην εκδήλωση του εορτασμού των 180 ετών από την ίδρυση του ιδρύματος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

Τα 180 χρόνια κλείνει φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα γιόρτασε επίσημα σήμερα σε μία λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προκόπη Παυλόπουλου. «Η εμβληματική συνεισφορά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην πνευματική αλλά και την γενικότερη τεχνολογική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας συνίσταται στην διαχρονική υπηρέτηση του αξιακού διπτύχου της παράδοσης και της ανανέωσης. Αποτελεί το πιο παλαιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένο με τους μεγάλους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά από μία σύντομη αναφορά στην ιστορική πορεία του ΕΜΠ στην ελληνική κοινωνία, επεσήμανε ότι το ΕΜΠ «στάθηκε καθ' όλη την ιστορική διαδρομή του φάρος πραγματικού πνεύματος και ασφαλής οδηγός πορείας για τον λαό και το έθνος μας, ιδίως σε ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς». Και κατέληξε: «Την ίδια αποστολή καλείται, ως δημιουργός και θεματοφύλακας της λαμπρής του παράδοσης, να επιτελέσει και στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα μας και τον λαό μας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θ' ανταποκριθεί πλήρως και σε αυτό το, κυριολεκτικώς, εθνικό προσκλητήριο».

Σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην εκδήλωση, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της συμμετοχής του στη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι για το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έχει έρθει η στιγμή να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας και στη νέα εποχή ο ρόλος του ΕΜΠ μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός.

Το ΕΜΠ ξεκίνησε την πορεία του το 1837 και σήμερα έχει σύμβολό του τον Προμηθέα. Και αυτό, γιατί ο Προμηθέας ήταν εκείνος που έμαθε στους ανθρώπους κάθε τέχνη, όπως αναφωνεί στο έργο τού Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» ο πρωταγωνιστής. «Η ιστορία του ΕΜΠ είναι σύμφυτη με την ιστορία του ελληνικού κράτους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας και υπογράμμισε ότι μέσα στην πορεία των 180 χρόνων υπήρξε συνεχής η σταδιακή προσαρμογή στις ανάγκες της οικονομίας και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στην σταθερά υψηλή θέση του στις διεθνείς λίστες κατάταξης ανώτατων ιδρυμάτων, αφού τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων 100 πανεπιστημίων στον κόσμο και των 30 της Ευρώπης. Και αυτό, παρά τη συνεχή μείωση των επιχορηγήσεων.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης, σε σχέση με το 2009, η κρατική επιχορήγηση έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 70%.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι το μέλλον του ΕΜΠ έχει να κάνει με τη λειτουργία και το χαρακτήρα της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η επίλυση των θεμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Κατά την εκδήλωση, ο πρύτανης του ΕΜΠ απένειμε τιμής ένεκεν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συλλογή μεταλλίων του ΕΜΠ, ενώ παρουσιάστηκε και η θεατρική παράσταση «Προμηθέας: Δεσμώτης του Ανθρώπου», σε σκηνοθεσία και με ερμηνεία του Νίκου Αρβανίτη, καθώς επίσης ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη χορωδία του ΕΜΠ και με συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τη χορωδία «Μελωδοί».