12 Δεκέμβριος 2017, 22:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2017, 22:25

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλντιρίμ έκανε «γκρίζες» 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο

  • Γιλντιρίμ: Η Τουρκία μπορεί να εξαλείψει κάθε είδους κίνδυνο στο Αιγαίο
    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Tumay Berkin)

Για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και για νησιά που βρίσκονται «υπό κατάληψη» έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με σημερινές τοποθετήσεις τους, που αν μη τι άλλο δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανάμεσα στις οποίες το θέμα που έθεσε για 18 «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου καθώς και για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει «δωρίσει» στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Μ. Γιλντιρίμ απάντησε ότι υπάρχει «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα Μαρία Ζαχαράκη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη πως «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. «Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λοζάνης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης "Τούρκος", δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων». Μιλώντας για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μάλιστα, απέδωσε τη μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο και στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο ιδιωτικό κανάλι NTV είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Υπάρχουν όμως νησιά, τα οποία δεν υπάγονται σε κάποια συμφωνία. Προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα προβαίνουμε σε αμοιβαία βήματα. Εδώ βλέπουμε ότι έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες, έχουν προστεθεί πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται».

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Γιατί δεν ζήτησες πίσω 18 νησιά του Αιγαίου;
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από το βήμα της Βουλής επέκρινε τον Εντογάν ότι «αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα» έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λοζάνης. «Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λοζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι "στο πόδι" συζήτηση για τη Συνθήκη της Λοζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λοζάνη; Αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση για τη Λοζάνη, έλα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε», τόνισε και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν τόλμησε να θέσει θέμα για τα νησιά που βρίσκονται υπό «ελληνική κατοχή».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε: «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερες τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Το άρθρο 12 και 15 της συνθήκης το λέει ξεκάθαρα. 18 νησιά και μια βραχονησίδα ποτέ δεν θα δοθούν στην Ελλάδα ούτε με τη συνθήκη της Λοζάνης, ούτε με άλλη Συνθήκη».