12 Δεκέμβριος 2017, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2017, 18:06

Σπάνια οικογενειακά κειμήλια δωρεά στο «Αβέρωφ» (φωτο)

  • Σπάνια οικογενειακά κειμήλια δωρεά στο «Αβέρωφ» (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Παπαδάκης)

Ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, το βιβλιάριο «Πολεμικών Πληρωμάτων» του 1940, το οποίο ανήκε σε έναν ναύτη που υπηρέτησε στο «Αβέρωφ» με την ιδιότητα του θερμαστή, καθώς και μια σειρά από άλλα έγγραφα, έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στα χέρια του αρχιπλοίαρχου Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου, κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού.

Το βιβλιάριο είναι το πρώτο αυτού του είδους ιστορικό αντικείμενο που παραχωρείται στο Πολεμικό Ναυτικό – αφορά τη μισθοδοσία που έπαιρναν τα πληρώματα εκείνη την εποχή. Δωρεά έγιναν και κάποια έγγραφα του 1940, όπως το «Φύλλο απολύσεως» από το Βασιλικό Ναυτικό, ένα πιστοποιητικό στρατιωτικής κατάστασης, καθώς και μια βεβαίωση θητείας. Όλα τα αντικείμενα είναι κληρονομιά στην Ελένη Ζούρου-Πορίδου από τον πατέρα της, Νίκο.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Παπαδάκης)

«Είναι και κάποιες φωτογραφίες του πατέρα μου, τις οποίες με πολλή συγκίνηση τις έχω φέρει εδώ, χάρη στον ξάδερφό μου Νίκο Ζούρο που με πήρε τηλέφωνο να τις φέρω, και δείχνουν τον πατέρα μου στο πλήρωμα του Αβέρωφ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δωρήτρια. Μάλιστα, η ίδια ξεχωρίζει μια φωτογραφία που δείχνει τον πατέρα της με τη στολή του ναύτη.

Το «Αβέρωφ» αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στη διαδικασία παράδοσης του ιστορικού υλικού ήταν ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΟΛΘ και αναπληρωτής γραμματέας Προστασίας του Πολίτη Πάνος Καρδάρας, η σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεωργία Καλαίμη, καθώς και ο ξάδερφος της δωρήτριας Νίκος Ζούρος, η εταιρεία του οποίου ρυμούλκησε το «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη και θα το επιστρέψει στη βάση του.

Gallery