12 Δεκέμβριος 2017, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2017, 16:30

Δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σουπερμάρκετ: Τέλος!

  • Δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σουπερμάρκετ: Τέλος!
    (Φωτ.: monitor.co.ug)

Φαίνεται απίστευτο αλλά είναι πλέον γεγονός πως από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά από 52 χρόνια συνεχούς χρήσης, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν πλαστικές σακούλες για τα ψώνια τους από τα ταμεία των σουπερμάρκετ!

Η Ελλάδα δηλαδή, εναρμονίστηκε με τη σχετική οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 που προβλέπει περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας σε 90 σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Συνεπώς από την αρχή της νέας χρονιάς (1/1/2018) παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται μάλιστα ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.