12 Δεκέμβριος 2017, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2017, 21:56

Ο Χρήστος Ανανιάδης είναι ο έμπειρος ορειβάτης που σκοτώθηκε στον Όλυμπο

  • Ο Χρήστος Ανανιάδης είναι ο έμπειρος ορειβάτης που σκοτώθηκε στον Όλυμπο
    Ο 55χρονος Χρήστος Ανανιάδης ήταν έμπειρος ορειβάτης και αναρριχητής

Ένας από τους πιο έμπειρους ορειβάτες και αναρριχητές στην Ελλάδα, επαγγελματίας οδηγός βουνού, είναι ο 55χρονος άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός από χαράδρα στον Όλυμπο. Ο Χρήστος Ανανιάδης από τη Θεσσαλονίκη ήταν γνωστός στην ορειβατική κοινότητα, καθώς είχε δράση δεκαετιών σε βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και εκπαιδευτικό έργο σε δεκάδες σχολές, ήδη από το 1989.

Ο Χρήστος Ανανιάδης ήταν και εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Για το ορειβατικό ατύχημα, το δεύτερο μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ενημερώθηκε χθες στις 15:45 η Πυροσβεστική. Το σήμα έκανε λόγο για διάσωση δύο ορειβατών στη θέση Λούκι Καλογέρου, στον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 19 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα από τις υπηρεσίες της Κατερίνης, του Λιτόχωρου και της 2ης ΕΜΑΚ.

«Ήταν μια επιχείρηση που κράτησε δώδεκα περίπου ώρες, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, με -12 βαθμούς Κελσίου πάνω στο βουνό», είπε στο protothema.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Ευάγγελος Φαλάρας. Οι διασώστες εντόπισαν ζωντανό τον 37χρονο σχοινοσύντροφο του άτυχου ορειβάτη και τον μετέφεραν στη θέση Πριόνια, ενώ ο Χρήστος Ανανιάδης εντοπίστηκε σε χαράδρα. Η σορός του ανασύρθηκε με τη χρήση ορειβατικού εξοπλισμού και παραλήφθηκε σήμερα στις 9:15 από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και δώδεκα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και δύο εθελοντές.

Ο Ευάγγελος Φαλάρας εκτίμησε ότι ο έμπειρος ορειβάτης δεν υπολόγισε τον πάγο. Από κάτω υπήρχαν πέτρες και παρόλο που φορούσε κραμπόν («καρφιά» που προσαρμόζονται στα ορειβατικά παπούτσια), γλίστρησε και έπεσε σε κενό 40 μέτρων περίπου.

Αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο μέσα σε λίγες μέρες. Το Σάββατο έχασε τη ζωή του 25χρονος και τραυματίστηκε ένας φίλος του, ενώ την Κυριακή υπήρξε κινητοποίηση για δύο τραυματισμένους ορειβάτες.