11 Δεκέμβριος 2017, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 23:25

Σχέδιο-σοκ κατάργησης της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από τις χώρες της ΕΕ

  • Brexit: Ο Τουσκ θα ζητήσει από τα «27» κράτη της ΕΕ να δεχθούν το νέο αίτημα Τζόνσον
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Μια ανατρεπτική και ιδιαίτερα επιβαρυντική για την Ελλάδα και την Ιταλία πρόταση κατάργησης του σχεδίου της ΕΕ που υποχρεώνει τις χώρες- μέλη να υποδέχονται πρόσφυγες αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται για πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη σύνοδο της προσεχής Πέμπτης, ο Ντόναλντ Τουσκ σε μια αιφνιδιαστική κίνηση αναμένεται να πει στους ηγέτες της ΕΕ, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν ένα διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο.

Οποιαδήποτε κίνηση κατάργησης του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, καθώς στις δύο χώρες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης. Παράλληλα, πιθανή είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες- μέλη, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές αν δεν υπάρχει συναίνεση. «Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Ντόναλντ Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Με το σχέδιο αυτό θα συμφωνήσουν οι Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία, αλλά θα υπάρξουν  άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Κομισιόν.