11 Δεκέμβριος 2017, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 20:18

Ο «μύθος» του Στέλιου Καζαντζίδη στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου

  • Ο «μύθος» του Στέλιου Καζαντζίδη στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου
    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Στέλιος Καζαντζίδης – η ζωή του όλη» (φωτ.: Γιώτα Βαζούρα)

Η ζωή του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή, του «Στέλιου» που «υπάρχει» βαθιά ριζωμένος στις ψυχές των Ελλήνων, είναι το θέμα της παράστασης Στέλιος Καζαντζίδης – Η ζωή του όλη, που κάνει πρεμιέρα ανήμερα τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ένα προσφυγόπουλο, γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη από τον Πόντο και της Γεθσημανής από την Μικρασία, ξεκινάει τη ζωή του με αντίξοες συνθήκες και γίνεται ίσως ο μεγαλύτερος τραγουδιστής της σύγχρονης Ελλάδας.

Το έργο-αφιέρωμα στον θρυλικό καλλιτέχνη έχει σκηνοθετήσει η Μιμή Ντενίση.

«Το έχει το κάρμα μου φαίνεται να ασχολούμαι με τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Αυτό το κείμενο δεν είναι ένα έργο όπως όλα τα άλλα. Είναι μια θεατρική παράσταση και όχι μουσική, η οποία στηρίζεται στην ουσία της ζωής του Στέλιου, και όχι στα κουτσομπολιά. Ο Στέλιος, άλλωστε, ως γνωστόν, δεν ήθελε ποτέ να ασχολείται με τα δεύτερα. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με κανέναν. Ήταν ένα φαινόμενο φωνής και ήθους. Εξάλλου, μια σκετή φωνή δεν αρκεί για να σε λατρέψει το κοινό», υπογράμμισε η Μιμή Ντενίση και αποκάλυψε ότι το έργο τής πρωτοπροτάθηκε πριν από τρία χρόνια, την περίοδο που η ίδια ασχολούνταν με την «Σμύρνη μου αγαπημένη». 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η γνωστή θιασάρχης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στον Ελληνικό Κόσμο, δεν αποκλείεται μετά από αυτήν την παράσταση να ακολουθήσει και ταινία!

Η πλούσια ζωή του «Στέλιου της Ελλάδας» ξεδιπλώνεται στην ενδιαφέρουσα παράσταση, το «χτίσιμο» της οποίας έγινε με βάση τα όσα γράφονται στο βιβλίο των φίλων του Καζαντζίδη, Νίκου Τζανιδάκη και Πάνου Υφαντή «Απομεσήμερο με το Στέλιο». Τα κείμενα της παράστασης έγραψαν η Μιμή Ντενίση και η Κωνσταντίνα Γιαχαλή.

Παράλληλα, από το θεατρικό περνούν και εμβληματικές προσωπικότητες της μουσικής, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Χρυσίνης, ο Τσάντας, ο Τσιτσάνης. «Στην παράσταση θα δούμε την ιστορία του από 14 ετών μέχρι και την εποχή που πήρε την απόφαση να σταματήσει τις εμφανίσεις στα νυχτερινά μαγαζιά. Ουσιαστικά, ο επίλογος της είναι η γνωριμία του με την Βάσω. Όπως και στο βιβλίο, έχω βάλει τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής του. Αυτά που θα ήθελε εκείνος να μπουν» εξήγησε ο Ν. Τζανιδάκης.

«Δεν θα κάναμε ποτέ ένα έργο στο οποίο θα βλέπαμε την Μαρινέλλα ή την Καίτη Γκρέυ, γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του να τσακώνονται με τον Καζαντζίδη επί σκηνής. Αυτό δεν συνάδει ούτε με τις δικές μου ηθικές αξίες αλλά ούτε και με το ίδιο το θέατρο. Για αυτό άλλωστε και στο θεατρικό έχουμε κρατήσει τα ονόματα των προσώπων που έμειναν στη ζωή του. Εκείνα της Βάσως και της μητέρας του της Γεσθημανής. Οι κυρίες, οι έρωτες του δεν ονοματίζονται.», συμπλήρωσε η Μ. Ντενίση.  

Τον «Στελάρα» ενσαρκώνει στην παράσταση ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας, ο οποίος μίλησε εντυπωσιασμένος για τις αξίες και το ήθος του Καζαντζίδη ενώ την μητέρα του Γεσθημανή υποδύεται η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Ο Αντώνης Λουδάρος υποδύεται έναν φανταστικό φίλο του τραγουδιστή, τον Γιορδάνη, ενώ ο Δημήτρης Σταρόβας θα ενσαρκώσει τον Χειλά, έναν θρυλικό μαγαζάτορα της εποχής. Ακόμη, στον ρόλο της θείας του θα δούμε την Νεφέλη Ορφανού, της τραγουδίστριας την Νίκη Παλληκαράκη, ενώ τέλος ο Σταύρος Νικολαΐδης θα ενσαρκώσει τρεις ρόλους, μεταξύ των οποίων και εκείνον του Μανώλη Χιώτη. 

«Ήταν ένα χρέος μου να γίνει η ζωή του Στέλιου θεατρικό» εξήγησε η σύζυγος του θρυλικού τραγουδιστή Βάσω Καζαντζίδη, συνεχίζοντας πως «η επιθυμία του ήταν να μεταφέρουμε τη ζωή του στην μεγάλη οθόνη. Ξεκινάμε όμως με το θεατρικό». Αξίζει να σημειωθεί πως για την παράσταση έχουν επιλεγεί τα καλύτερα τραγούδια του Στέλιου, γνωστές επιτυχίες αλλά και κομμάτια που πολλοί δεν έχουν φανταστεί ότι εκείνος έχει πει. Όπως είναι τα «Πέτρινα χρόνια», ή η «Καταχνιά».