11 Δεκέμβριος 2017, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 16:49

Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Νέες οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ

  • Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Αύριο τα μεσάνυχτα αναμένεται να κλείσει η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι το μεσημέρι της 9ης Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί συνολικά 1.157.347 αιτήσεις. Το ποσό του μερίσματος θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 15 Δεκεμβρίου.

Πλέον στην πλατφόρμα υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν παιδιά που γεννήθηκαν το 2017 αλλά και παιδιά για τα οποία λαμβάνεται οικογενειακό επίδομα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της ΗΔΙΚΑ, εάν υπάρχει πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ, τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πάει στο υποκατάστημα του παλιού του ταμείου και να ζητήσει επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του. Εάν δεν έχει πιστοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισης, πρέπει να ζητηθεί από τον ασφαλιστικό φορέα να σταλούν στην ΗΔΙΚΑ ο ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, ώστε μέχρι το βράδυ να έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αρχείο στο οποίο θα φαίνεται ότι υπάρχει πιστοποίηση για τουλάχιστον έναν μήνα ασφάλισης. Εάν κάποιος δεν έχει ασφαλιστεί ποτέ, τότε δεν πληροί τα κριτήρια για το μέρισμα. Το σύστημα λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2017.

Εάν υπάρχουν προβλήματα ή λάθη στο Ε1 οι τροποποιητικές δεν λαμβάνονται υπόψη. Ωστόσο εάν υπάρχουν λάθη στο ΑΜΚΑ των παιδιών μπορούν να προστεθούν στο Ε1 αρκεί να έχουν δηλωθεί στο Α21 των οικογενειακών επιδομάτων. Σε περιπτώσεις που κάποιος ήταν φιλοξενούμενος σε παραπάνω από ένα νοικοκυριά, τότε ο φιλοξενούμενος θα πρέπει να ορίσει σε ποιο νοικοκυριό μένει, μέσω της συναίνεσης που δίνει.

Οι αιτήσεις που απορρίπτονται αυτόματα είναι αυτές στις οποίες το μέγιστο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 27.000 ευρώ, ή η περιουσία είναι πολύ πάνω από τα 180.000 ευρώ ή υπάρχει ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης. Επίσης απορρίπτονται αιτήσεις φορολογούμενων που δεν φαίνονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή δεν έχουν υποβάλλει Ε1.