11 Δεκέμβριος 2017, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 15:03

Πρόταση για ισόβια σε τρεις διακεκριμένους Τούρκους δημοσιογράφους

  • Πρόταση για ισόβια σε τρεις διακεκριμένους Τούρκους δημοσιογράφους
    Από αριστερά: Αχμέτ Αλτάν, Μεχμέτ Αλτάν, Ναζλί Ιλιτσάκ

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε σήμερα να επιβληθεί η ποινή των ισοβίων σε τρεις από τους δημοσιογράφους που κατηγορούνται ως υποκινητές του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς θεωρούνται ότι βρίσκονταν μέσα στον «μιντιακό βραχίονα» του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε τον Απρίλιο από τη Διεύθυνση Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος περιλαμβάνονται τα αδέρφια Αλτάν, Αχμέτ και Μεχμέτ, και η Ναζλί Ιλιτσάκ. Αυτοί είναι και οι τρεις που αντιμετωπίζουν την ποινή των ισοβίων. Μάλιστα, ο διακεκριμένος συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν, και ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Αλτάν έχουν γράψει πλήθος άρθρων ζητώντας να αναγνωριστεί από την Τουρκία η Γενοκτονία των Αρμενίων. Η δε Ναζλί Ιλιτσάκ είναι πρώην βουλευτής και επιφανής δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων του Αχμέτ Αλτάν που θεωρείται ότι αποδεικνύουν τη σχέση του με το δίκτυο Γκιουλέν αλλά και διάφορα άρθρα του που θεωρήθηκε ότι «προετοίμαζαν το κοινό για την απόπειρα πραξικοπήματος».