11 Δεκέμβριος 2017, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 13:44

Αυτό ίσως να είναι το αρχαιότερο μάτι στον κόσμο!

  • Αυτό ίσως να είναι το αρχαιότερο μάτι στον κόσμο!
    (Πηγή: Gennadi Baranov)

Ανήκε σε έναν προ πολλού εξαφανισμένο θαλάσσιο οργανισμό, ένα είδος τριλοβίτη ονόματι Schmidtiellus reetae. Ο λόγος για το απολίθωμα που ανακάλυψαν στην Εσθονία ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Εσθονία, και ίσως πρόκειται για το αρχαιότερο μάτι που έχει βρεθεί ποτέ. Το εύρημα μοιάζει αρκετά με μια πολύ πρώιμη εκδοχή του ματιού που εξελίχθηκε αργότερα σε ορισμένα ζώα, όπως τα καβούρια, οι μέλισσες και οι λιβελούλες.

Η ηλικία του παλαιοζωικού ματιού είναι 530 εκατ. έτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Ίουαν Κλάρκσον, στη δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) εκτιμούν ότι το πανάρχαιο πλάσμα είχε σχετικά κακή όραση σε σχέση με τα σημερινά ζώα. Παρόλα αυτά μπορούσε να διακρίνει τα εμπόδια και τους πιθανούς επικίνδυνους θηρευτές μέσα στα ρηχά νερά που ζούσε.

Το μάτι που βρέθηκε ήταν μερικώς κατεστραμμένο και έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν την εσωτερική δομή και ανατομία του. Μεταξύ άλλων, φέρει περίπου 100 ομματίδια, τα μικροσκοπικά φωτοευαίσθητα κύτταρα που υπάρχουν και σε σύγχρονα μάτια, αν και πολύ σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό πια. Από την άλλη, το παλαιοζωικό μάτι δεν διαθέτει φακό.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η δομή και η λειτουργία των ματιών ελάχιστα έχει αλλάξει τα τελευταία 500 εκατ. χρόνια», σημείωσε ο Εδιμβούργου Ίουαν Κλάρκσον, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι απίθανο να εντοπιστεί παλαιότερο σχετικά άθικτο σύνθετο μάτι.