11 Δεκέμβριος 2017, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 13:31

Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ «Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα την Εύξεινον»

  • Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ «Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα την Εύξεινον»

Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία) ταξίδεψαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβουν μέρος στην διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα την Εύξεινον» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στο Θέατρο «Εγνατία», καθώς και να επισκεφτούν την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Την Κυριακή οι σύνεδροι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Δημητρίου και αργότερα επισκέφτηκαν την επώνυμη Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Από την παράσταση «Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα την Εύξεινον»

Την αντιπροσωπεία καλωσόρισε ο υπεύθυνος της έδρας, επίκουρος καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μαζί με τους συνεργάτες της έδρας Θεοδόση Κυριακίδη και Νίκο Μιχαηλίδη. Ο Κ. Χατζηκυριακίδης ενημέρωσε τους επισκέπτες για την επώνυμη Έδρα Ποντιακών Σπουδών και για τους στόχους που έχουν τεθεί. Ακολούθησε ομιλία του στην αίθουσα διδασκαλίας με θέμα «Ο ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας και της κεντρικής Ασίας στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία».


Στο βήμα ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή του ελληνισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κατέληξε πως όλοι μαζί πρέπει βοηθήσουν στην καταγραφή της ζωντανής ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, με τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, προκειμένου να καταγραφούν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον 20ό αιώνα.


(Βίντεο: ERT3Social)

  • Φωτογραφίες: Νεολαία του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.
  • Με πληροφορίες από το efxinospontos.gr.
Εκδηλωσεις