11 Δεκέμβριος 2017, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 11:56

Φορολογία 2018: Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

 • Στις 12 δόσεις και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές
  (Φωτ.: Flickr / Marco Verch)

Σε κερδισμένους και χαμένους θα χωριστούν το 2018 οι πολίτες. Τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν με το νέο έτος περνούν πλέον στο στάδιο της εξειδίκευσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσαφηνιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ο κατάλογος των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν περιλαμβάνει παρεμβάσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο της 1ης και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και άλλες οι οποίες θα περάσουν από τη Βουλή πριν από την αλλαγή του χρόνου.

Στους κερδισμένους φαίνεται να κατατάσσονται –με τα μέχρι τώρα δεδομένα– μόνο οι γονείς με ένα ή δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, και αυτό λόγω της επικείμενης αύξησης του επιδόματος τέκνων.

Επίσης, επιτηδευματίες με μικρά κέρδη έως 5.000-6.000 ευρώ τον χρόνο φαίνεται να μην επηρεάζονται από το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ενεργοποιείται με την αλλαγή του χρόνου.

«Πρωταθλητές» στις απώλειες θα είναι οι τρίτεκνοι με αποδοχές άνω των 33.000 ευρώ, καθώς θα χάσουν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που θα δουν το εισόδημά τους να περιορίζεται ακόμη και κατά 960 ευρώ ετησίως, αλλά και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορεί να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 400 ευρώ επιπλέον για ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κατάλογος με τους χαμένους είναι και ο πιο γεμάτος και περιλαμβάνει:

 • Τους σημερινούς δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι είτε θα το χάσουν ολόκληρο είτε θα υποστούν μια γενναία περικοπή λόγω της αναθεώρησης των κριτηρίων χορήγησης ώστε να περικοπεί η ετήσια δαπάνη κατά 50% ή κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ.
   
 • Τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, οι οποίοι με την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου θα αντιληφθούν ότι το επίδομα των 115 ευρώ θα αποτελέσει παρελθόν. Η αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ θα έχει περίπου 236.500 θύματα τα οποία εισπράττουν σήμερα από 27 έως 115 ευρώ.
   
 • Τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, οι οποίοι θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Από το νέο έτος η «βάση» υπολογισμού των εισφορών θα περιλαμβάνει και τα ποσά που καταβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ κατά το προηγούμενο έτος, ενώ το μοναδικό προσωρινό όφελος για τον ασφαλισμένο θα είναι μια έκπτωση της τάξεως του 15% που προβλέπει ο νόμος μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

  Η επίπτωση του νέου τρόπου υπολογισμού φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:
 1.  Επιτηδευματίας με κέρδη 10.000 ευρώ από περίπου 1.895 ευρώ που πληρώνει το 2017 για εισφορά, θα καταβάλει το 2018 περίπου 2.290 ευρώ
 2.  Επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ από τα 4.305 ευρώ θα φτάσει στα 4.580 ευρώ.
 • Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα κληθούν να καταβάλουν και αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές για το 2017. Πρόκειται για όσους δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος για επικούρηση και εφάπαξ, καθώς και όσους παρουσίασαν αύξηση κερδών στη φορολογική δήλωση του 2017.
   
 • Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι η κατάργησή του, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι η διατήρηση πολλών συντελεστών λειτουργεί υπέρ της φοροδιαφυγής. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του βασικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού συντελεστή από το 9% στο 13%. Η μεταβολή αυτή αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές κατ’ αρχήν στα καύσιμα όπου οι εταιρείες δεν απορροφούν τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμη και στα τρόφιμα όμως και στα είδη πρώτης ανάγκης δημιουργείται περιθώριο για ανατιμήσεις της τάξεως του 3%-4%, κάτι βέβαια που μένει να φανεί στην πράξη.
   
 • Από τις καταργήσεις των φορολογικών εκπτώσεων θα θιγούν κατά κύριο λόγο όσοι είχαν αυξημένες ιατρικές δαπάνες μέσα στο 2017, καθώς το 2018, οι αποδείξεις από τα φάρμακα, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία δεν θα αναγνωρίζονται. Από την Πρωτοχρονιά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν και μια μικρή αύξηση στην παρακράτηση φόρου λόγω της κατάργησης της σχετικής έκπτωσης του 1,5%.

Αναδημοσίευση από Ναυτεμπορική / Θάνος Τσίρος.