11 Δεκέμβριος 2017, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2017, 09:27

Παραιτήθηκε ο Νίκολα Γκρούεφσκι από πρόεδρος του VMRO-DPMNE στην πΓΔΜ

  • Παραιτήθηκε ο Νίκολα Γκρούεφσκι από πρόεδρος του VMRO-DPMNE στην πΓΔΜ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Την αμετάκλητη παραίτησή του από την αρχηγία του VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, υπέβαλε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Νίκολα Γκρούεφσκι υλοποιώντας έτσι πρόσφατη δέσμευσή του. Ο Γκρούεφσκι είχε πει πως θα παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Κατόπιν τούτου η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 22 και 23 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού.

Προς το παρόν κανένα στέλεχος του VMRO-DPMNE δεν έχει εκδηλώσει ακόμη δημόσια πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Νίκολα Γκρούεφσκι φέρονται ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για τον οποίο λέγεται ότι έχει την εύνοια του Γκρούεφσκι, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και Νίκολα Πόποσκι, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιλίγια Ντίμοφσκι και ο πρώην υπουργός Υγείας Νίκολα Τοντόροφ.

Ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην ηγεσία του δεξιού, εθνικιστικού VMRO-DPMNE από το 2003, ενώ το διάστημα 2006-2016 διετέλεσε πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Μετά την απώλεια της εξουσίας αλλά και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές, ο Γκρούεφσκι αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την παραίτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Φραγκόπουλος.