11 Δεκέμβριος 2017, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2017, 22:50

Μαξ Μπορν: Doodle για τον Γερμανό φυσικό με το τεράστιο έργο στην κβαντική μηχανική

  • Μαξ Μπορν: Doodle για τον Γερμανό φυσικό με το τεράστιο έργο στην κβαντική μηχανική
    Ο Μαξ Μπορν (φωτ.: technologycorp.com.au)

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 135α γενέθλια του Μαξ Μπορν (Max Born), του Γερμανού φυσικού και μαθηματικού, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1954 για τη συμβολή του στον τομέα της κβαντικής μηχανικής (ειδικότερα, για τη θεωρία του που χρησιμοποιεί μαθηματική πιθανότητα να προβλέψει τη θέση των σωματιδίων του κύματος σε ένα κβαντικό σύστημα).

Σπουδαίος φοιτητής ο Μαξ Μπορν (γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1882), απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου αργότερα έγινε καθηγητής θεωρητικής φυσικής, καθοδηγώντας μερικούς από τους πιο διάσημους επιστήμονες της εποχής. Το 1933 αναγκάστηκε (λόγω των Ναζί) να εγκαταλείψει τη Γερμανία για την Αγγλία, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι την αποχώρησή του το 1954 όταν ο Μπορν επέστρεψε στο σπίτι του στο Γκέτινγκεν.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τη λειτουργία των κυμάτων στο σημερινό Doodle της Google, που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Kati Szilagyi για να τιμήσει αυτόν τον πρωτοπόρο της φυσικής επιστήμης, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου του 1970.