10 Δεκέμβριος 2017, 20:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2017, 20:17

Βρέθηκε νεκροταφείο δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη

  • Βρέθηκε νεκροταφείο δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη

Συγκλονιστικές είναι οι ανακαλύψεις των Τούρκων κατά τις εργασίες που γίνονται στον χώρο του ιστορικού γηπέδου του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης, το οποίο γκρεμίστηκε το 2016. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, στις εκσκαφές που έγιναν στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, ανασύρθηκαν οστά, μάρμαρα και σταυροί από μνήματα.

Αμέσως ενημερώθηκε η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης, οι εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα μάλιστα με επιστολή της προς τον Δήμο Κόνακ του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης κατέθεσε αίτημα προς τις τουρκικές αρχές, ώστε να μεριμνήσουν για την ανακομιδή των οστών στο κοιμητήριο του Μπουρνόβα, αλλά και για την περισυλλογή μαρμάρων κι άλλων ευρημάτων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι απομεινάρια του ελληνικού νεκροταφείου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη. Είναι ενημερωμένη η ελληνική κοινότητα στη Σμύρνη και το ελληνικό προξενείο. Αν χρειαστεί, θα ταξιδέψω πάλι στη Σμύρνη για να ενημερωθώ. Το αίτημά μας είναι να μην καταστραφούν τα ευρήματα, να φυλαχθούν και να ερευνηθούν», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Γ.Σ. Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης.

Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου χτίστηκε το 1912, μετά από παραχώρηση έκτασης στην ομάδα, μετά από παρέμβαση του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Η έκταση των 105.000 τ.μ. ήταν δίπλα στο  ιστορικό νεκροταφείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το κοιμητήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη μαζική ταφή χιλιάδων Ελλήνων στην επιδημία τύφου το 1916 αλλά και στη μαζική σφαγή των τελευταίων Ελλήνων από τους Τσέτες το 1922.