10 Δεκέμβριος 2017, 12:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2017, 12:30

Telegraph: Μόρια, το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης

  • Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αδειάστε τη Μόρια, κινδυνεύουν ζωές
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στη Μόρια βρέθηκε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, καταγράφοντας τις συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. «Είναι το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης: συρματόπλεγμα, σκουπίδια μέχρι το ύψος της μέσης και 7.000 άνθρωποι στριμωγμένοι σε χώρο που προορίζονταν για μόλις 2.000 άτομα», αναφέρεται στην αρχή του ρεπορτάζ.

Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και αυτό τον χειμώνα.

Ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγαλύτερος από αυτός, για τον οποίο προορίζονται οι δομές φιλοξενίας και επισημαίνεται ότι το νέο κύμα προσφύγων έχει δημιουργήσει τεράστια πίεση στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα σε ιδιωτικές συζητήσεις με τους δημοσιογράφους, άνθρωποι των ΜΚΟ αναρωτιούνται αν η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επίτηδες τα καμπ σε άθλια κατάσταση, προκειμένου να αποτρέψει άλλους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στα νησιά.

Το νέο κύμα προσφύγων τους τελευταίους μήνες προκαλεί συμφόρηση στα ελληνικά νησιά. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο έφτασαν 2.400 πρόσφυγες, 2.300 τον Οκτώβριο και 2.000 τον Νοέμβριο: «Οι αριθμοί είναι μικρότεροι σε σχέση με το 2015, αλλά είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν τεράστια πίεση στη δομή φιλοξενίας στη Λέσβο, αλλά και στις αντίστοιχες σε Κω, Σάμο, Λέρο και Χίο»,.

«Η κατάσταση στη Λέσβο και τη Μόρια είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από το ξέσπασμα της κρίσης το 2015», δήλωσε στην Telegraph η Σαχάρ Μαλάχ της Oxfam, που εργάζεται στη δομή.

«Άνθρωποι ζουν σε σκηνές σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής».

Οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας κατάφεραν να εισέλθουν στο καμπ από αφύλαχτη πύλη στην περίμετρο, σχολιάζοντας: «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να περιπλανηθούν κατά βούληση στο καμπ είναι ένδειξη της θεσμοθετημένης αμέλειας που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη διαχείριση της Μόριας από τις ελληνικές αρχές».

Οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες είναι τριτοκοσμικές, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα κοντέινερ, οπότε περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και μικρά παιδιά κοιμούνται σε μικρές σκηνές. «Πέρυσι όταν χιόνισε στη Λέσβο, πέντε άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και φέτος εκτός κι αν ληφθούν επείγοντα μέτρα, για τα οποία υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις», ανέφερε η Telegraph.

Στους δρόμους ανάμεσα στις σκηνές και τα κοντέινερ υπάρχουν πεταμένα δοχεία τροφίμων, χρησιμοποιημένες πάνες, κόκαλα από κοτόπουλο και πλαστικά μπουκάλια. Οι γυναίκες φοβούνται τόσο πολύ να πάνε στην τουαλέτα τη νύχτα, που άρχισαν να φορούν πάνες ενηλίκων για να μην βγαίνουν στο σκοτάδι. «Τις ζήτησαν γιατί αισθάνονται τόσο ανασφαλείς. Έχω εργαστεί στη Μέση Ανατολή και την Ασία και ποτέ δεν έχω ξανακούσει να συμβαίνει αυτό. Είμαστε στην Ευρώπη και είναι απόλυτα απαράδεκτο», δήλωσε η Σαχάρ Μαλάχ, σχολιάζοντας ότι αυτό συμβαίνει όταν στριμώχνεις τόσο πολλούς ανθρώπους σε τόσο κακές συνθήκες. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να μοιράζονται σκηνές με άνδρες που δεν γνωρίζουν και φοβούνται.

Όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες, τόσο αυξάνονται οι περιπτώσεις προσφύγων που παραπέμπονται σε ψυχολόγους για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοκτονικές τάσεις και κρίσεις πανικού. Μόνο σε πέντε ημέρες αυτόν τον μήνα, πάνω από 100 άτομα παραπέμφθηκαν σε ψυχιατρική κλινική στη Μυτιλήνη. «Το νησί έχει μετατραπεί σε ένα ένδοξο κέντρο κράτησης. Ενας ασθενής μου είπε πρόσφατα ''Η Μόρια είναι η μικρή φυλακή, το νησί είναι η μεγάλη φυλακή''. Η κατάσταση χειροτερεύει με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε η Άρια Δανίκα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημειώνοντας ότι η μακρά και περίπλοκη διαδικασία ασύλου τσακίζει την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει να μεταφέρει τους 5.000 πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, τόνισε η Telegraph. Ωστόσο ο δήμαρχος Λέσβου αμφισβητεί την ικανότητα να γίνει αυτό. «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν σύντομα. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι τραγικές και απάνθρωπες. Είναι σχεδόν χειμώνας και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Σπύρος Γαληνός, που επανέλαβε την αντίθεσή του για επέκταση της δομής.