10 Δεκέμβριος 2017, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2017, 10:12

Ανακαλύφθηκε μούμια σε τάφο στο Λούξορ που δεν είχε ανοιχτεί

  • Ανακαλύφθηκε μούμια σε τάφο στο Λούξορ που δεν είχε ανοιχτεί
    (Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi)

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, καθώς σε τάφο στο Λούξορ που δεν είχε εξερευνηθεί ακόμα, βρέθηκε μούμια σε καλή κατάσταση. Δύο τάφοι είχαν ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1990 από τη Γερμανίδα αρχαιολόγο Φρεντερίκα Καμπ, η οποία είχε φθάσει στην πύλη της εισόδου «ωστόσο δεν είχε ποτέ εισέλθει», όπως  διευκρίνισε το υπουργείο Αρχαιοτήτων σε δελτίο Τύπου.

Οι τάφοι ενδέχεται να χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου, που διήρκησε επτά αιώνες έως πριν από περίπου 3000 χρόνια.

Μετά την ανακάλυψή τους οι τάφοι παρέμειναν «ανέγγιχτοι» έως τη στιγμή που μια νέα ομάδα αρχαιολόγων επιδείξει ενδιαφέρον. Στον πρώτο τάφο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, εκτός των ταφικών αντικειμένων, «μια μούμια τυλιγμένη σε λινό ύφασμα» η οποία, βάσει των ερευνών, ήταν «ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή μια προσωπικότητα με ισχύ» συμπλήρωσε το υπουργείο.

Θα μπορούσε να πρόκειται για ένα πρόσωπο που ονομαζόταν «Ντζεχούτι Μες το όνομα του οποίου είναι χαραγμένο σε έναν τοίχο». Ωστόσο ο τάφος θα μπορούσε επίσης να ανήκει στον «αντιγραφέα Μαατί», το όνομα του οποίου όπως επίσης κι εκείνο της συζύγου του «Μέχι» αναγράφονται σε δεκάδες από τα ταφικά αντικείμενα που βρέθηκαν, επισήμανε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Το όνομα του ιδιοκτήτη του δεύτερου τάφου δεν είναι γνωστό. Εκεί εντοπίστηκε μια τοιχογραφία που αναπαριστά «ένα πρόσωπο, πιθανόν τον αδελφό του εκλιπόντος να δίνει προσφορές και λουλούδια στο νεκρό και τη σύζυγό του».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.