9 Δεκέμβριος 2017, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2017, 18:13

Επίσκεψη φοιτητών στο μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών

  • Επίσκεψη φοιτητών στο μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποίησαν φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολουθούν τα μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στο μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη», του ιστορικού σωματείου Μέριμνας Ποντίων Κυριών (ιδρύθηκε το 1904 στην Τραπεζούντα με πρωτοβουλία της Βάσως Ασλανίδου και την ενεργό δράση και καθοδήγηση του μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνστάντιου B΄). 

Αρχικά, έγινε ξενάγηση στους χώρους μουσείου από την πρώην πρόεδρο του σωματείου, ομότιμη καθηγήτρια της Οδοντιατρικής ΑΠΘ Άρτ. Καρανίκα-Κούμα.

Ακολούθησε συζήτηση γύρω από πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για την Τραπεζούντα των αρχών του 20ού αιώνα, την αστική τάξη της ιστορικής πόλης του Πόντου, τη συλλογική οργάνωση των Ελλήνων του Πόντου και ειδικότερα των γυναικών, την επανίδρυση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη το 1923, την κοινωφελή-εθνωφελή δράση του σωματείου στην πόλη και στη χώρα μέχρι και σήμερα (μέριμνα για το παιδί, στέγαση φτωχών κοριτσιών για τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη στις δεκαετιες 1960 και 1970, εκπαίδευση των κοριτσιών στην τέχνη του κεντήματος για βιοπορισμό, στήριξη των Κυπρίων αδελφών μετά την εισβολή, ομογενών της πρώην ΕΣΣΔ κλπ). 

Δυστυχώς το σπουδαίο αρχείο του σωματείου (που επανιδρύθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη) καταστράφηκε στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Σώζεται μόνο ένα μικρό μέρος του. 

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες: Έδρα Ποντιακών Σπουδών / Facebook.