9 Δεκέμβριος 2017, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2017, 13:50

Συνάντηση αρχηγών αστυνομίας Ελλάδας-Γερμανίας για ελέγχους στα αεροδρόμια και συνεργασία

  • Συνάντηση αρχηγών αστυνομίας Ελλάδας-Γερμανίας για ελέγχους στα αεροδρόμια και συνεργασία
    (Φωτ.: astynomia.gr)

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του είχε χθες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Ο αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας Ντίτερ Ρόμαν βρέθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Συζητήθηκε η επαναφορά των ελέγχων των Ελλήνων στα αεροδρόμια της Γερμανίας και τη συνεργασία για την πάταξη του σοβαρού διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας ανέφερε: «Η Ελληνική και η Γερμανική Αστυνομία συνεργάζονται μεταξύ τους στενά για την καταπολέμηση όλων των μορφών της εγκληματικότητας, όπως αρμόζει σε σύγχρονες Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας. Είναι βέβαιο ότι μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να σταθεί πιο αποτελεσματικά απέναντι στα θέματα αυτά, μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, τόσο σε πολυμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο. Προϋπόθεση είναι ο διάλογος αυτός να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στις κοινές μας ευρωπαϊκές αρχές και παραδόσεις».

Από την πλευρά του ο Ντίτερ Ρόμαν, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο στηρίζεται σε μία ειλικρινή σχέση και σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κι εμείς, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία, αλλά απαιτεί και χρήζει μίας επίσης πολιτικής, αν θέλετε, συνοδείας του όλου θέματος».

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι κρίνεται απαραίτητη η:

  • παράταση της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου και αντίστοιχα των Γερμανών αστυνομικών στα αεροδρόμια που έχει προαποφασιστεί, με αύξηση κατά έναν αστυνομικό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,
  • επιπλέον αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Ντίσελντορφ,
  • παρουσία Έλληνα Αξιωματικού, ως συντονιστή – σημείο επαφής στο Αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, στο Πότσνταμ, με σκοπό τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων, της ελληνικής και γερμανικής πλευράς,
  • περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ατόμων και της παράνομης μετανάστευσης.

Ο αρχηγός ΕΛΑΣ με δεδομένα τα στοιχεία των αποτελεσμάτων επί των ελέγχων, έθεσε θέμα έναρξης αξιολόγησης τους, με στόχο την άμεση σταδιακή αποκλιμάκωση τους. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των ελέγχων προς όφελος των επιβατών, τονίζοντας ιδιαίτερα το σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή του ενιαίου χώρου Schengen και άρα η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.


(Φωτ.: astynomia.gr)

Επιπλέον, διαβεβαίωσε για τη σταθερή πρόθεση που υφίσταται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση συναρτάται από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που θα μας διαβιβάζονται, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδουμε στις επιχειρησιακές πληροφορίες, που θα μας βοηθήσουν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Από πλευράς του, ο αρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι όλα τα αιτήματα που τέθηκαν θα εξεταστούν και θα υποβληθούν υπόψη της πολιτικής του ηγεσίας.

Ακολούθησε συνάντηση των δύο Αρχηγών με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ελέγχους πτήσεων και τα οποία απαιτούν επείγουσες λύσεις.