8 Δεκέμβριος 2017, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2017, 20:35

«Μπλοκάρει» τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

  • «Μπλοκάρει» τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων
    (Φωτ. αρχείου)

Αναίρεσε κατά πλειοψηφία τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Με την απόφαση αυτή συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ, η οποία απείχε από αυτήν την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «δεν υπάρχει πλέον συμφωνία με την Σαουδική Αραβία». Τόνισε πως δεν έχει εκτελεστεί η ανέγκλητη πίστωση και άρα δεν υπάρχει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.  Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές, στην επιτροπή ζητήθηκε η γνώμη των κομμάτων για το θέμα, υπό το πρίσμα και τις απόφασης που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν την άποψή τους και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ανασταλεί η εξουσιοδότηση για τη πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. «Για μας το θέμα πολιτικά έχει κλείσει. Ήταν ένα λάθος που εξέθεσε την χώρα ηθικοπολιτικά και το διορθώσαμε» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Φίλης.

Από την ψηφοφορία απείχε η Νέα Δημοκρατία. Νωρίτερα πηγές υποστηρίζαν επίσης ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει συμφωνία, γιατί παρήλθε η 1η Οκτωβρίου ημερομηνία μέχρι την οποία τους είχε πει ο Πάνος Καμμένος ότι θα ολοκληρωνόταν η συμφωνία. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει συμφωνία.