9 Δεκέμβριος 2017, 00:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2017, 18:54

Η γενοκτονία δεν συμβαίνει κατά λάθος!

  • Η γενοκτονία δεν συμβαίνει κατά λάθος!
    (Φωτ.: un.org)

Τυχαία δεν συμβαίνει, ούτε και κατά λάθος. Ο λόγος για τη γενοκτονία ανά τους αιώνες, που όπως λέει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες πάντα πριν αρχίσει να εκδηλώνεται προηγούνται προειδοποιητικά σημάδια, κάποιοι προάγγελοι του κακού που έρχεται.

Ορισμένες φορές παρουσιάζονται ως τυχαία περιστατικά, άλλες ως συνέπεια των πράξεων των θυμάτων. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.

«Συχνά είναι η κορύφωση ετών αποκλεισμού, άρνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων δεινών. Κι από τη στιγμή που η γενοκτονία μπορεί να συμβεί εν καιρώ πολέμου και εν καιρώ ειρήνης, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, στις 9 Δεκεμβρίου.


(Φωτ.: un.org)

Παρά τον σαφή ορισμό της γενοκτονίας στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που υπεγράφη στις 9 Δεκεμβρίου 1948 και συντάχθηκε και με τη βοήθεια του δικηγόρου Ράφαελ Λέμκιν, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτιέρες, «καθώς και την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων, η γενοκτονία έχει επανεμφανιστεί πολλές φορές. Ακόμα αντιδρούμε περιστατικά αντί να προλαμβάνουμε και ενεργούμε μόνο όταν είναι συχνά πολύ αργά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενεργούμε εγκαίρως και να αποτρέπουμε την κλιμάκωση της βίας».


Το κείμενο της Σύμβασης του ΟΗΕ (φωτ.: United Nations Photo)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε πως ενώ αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα των γενοκτονιών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πληγείσες κοινότητες θα διηγηθούν τις ιστορίες τους, θα δημιουργήσουν ιστορικό αρχείο με το τι συνέβη και σε κάποιες περιπτώσεις θα πάρουν και αποζημιώσεις.

«Καλώ όλα τα κράτη να επικυρώσουν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία με αφορμή την 70η επέτειο το 2018, έτσι ώστε να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να απελευθερωθεί από αυτό το σκληρό και απεχθές έγκλημα» πρόσθεσε.


(Φωτ.: un.org)