8 Δεκέμβριος 2017, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 14:35

Παγώνουν επ’ αόριστον οι εργασίες στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν;

  • Παγώνουν επ’ αόριστον οι εργασίες στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν;
    (Φωτ.: Twitter / Peter Haskell‏)

«Ούτε ένα δολάριο» δεν έχει μέσα ο ειδικός λογαριασμός για την κατασκευή του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, στην περιοχή του Σημείου Μηδέν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα, γεγονός που φέρεται να σχετίζεται άμεσα με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στόχος είναι να αντικατασταθεί από έναν μεγαλύτερο ναό, σε σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Αν και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο ναός θα έπρεπε να ήταν έτοιμος την άνοιξη του 2018, το σχέδιο δεν… βγαίνει.

Στις 5 Δεκεμβρίου οι εργασίες «πάγωσαν» καθώς η Αρχιεπισκοπή δεν ήταν συνεπής στις πληρωμές της προς την κατασκευαστική εταιρεία Skanska USA Building. Μάλιστα, σε επιστολή της η εταιρεία ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει στη μονομερή λύση του συμβολαίου, και καλεί και άλλες εργολαβικές εταιρείες να πράξουν το ίδιο. Συνεπώς, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν ακόμα και μηνύσεις για αθέτηση συμβολαίων.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Εθνικού Κήρυκα αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναζητά επειγόντως 3,5 εκατ. δολάρια. Αρχικά το κόστος του ναού υπολογιζόταν στα 25-30 εκατ. δολάρια, ωστόσο, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά την πρόσφατη Σύνοδο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Άγιος Νικόλαος θα κοστίσει από 47 έως 80 εκατ. δολάρια.


(Φωτ.: Twitter / Peter Haskell‏)

«Ο Εθνικός Κήρυκας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τουλάχιστον ποσό ύψους 2,5 εκατ. έχει μεταφερθεί από τον αποκλειστικό λογαριασμό του Αγίου Νικολάου σε άλλους λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής, προφανώς για κάλυψη λειτουργικών της εξόδων, πράγμα το οποίο μπορεί να επισύρει σοβαρές ευθύνες και κυρώσεις», αναφέρεται στο δημοσίευμα.