9 Δεκέμβριος 2017, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2017, 10:41

Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να αναστατώσουν και φέτος την Καλαμαριά

  • Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να αναστατώσουν και φέτος την Καλαμαριά
    Μωμόγεροι Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης (φωτ: Polygnome)

Το δρώμενο των Μωμόγερων –που πέρυσι καταχωρίστηκε στη λίστα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά– θα αναβιώσει στους δρόμους της Καλαμαριάς συνεπαίρνοντας μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, κάτι που επιβεβαιώνει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης.

Με επίκεντρο το δρώμενο των Μωμόγερων θα στηθεί μια ολόκληρη γιορτή με κορύφωση το σημείο τερματισμού της πομπής, τη στολισμένη πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς.

Η πομπή με τους Μωμόγερους του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης και τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 12:00 από τη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Θα διασχίσει τον πεζόδρομο της οδού Μεταμορφώσεως και Κομνηνών και θα τερματίσει στην πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς.


Από την περσινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)

«Το διάστημα της παραμονής των ημερών των Χριστουγέννων θέλουμε κάτι χαρούμενο, ευχάριστο, κι έτσι για φέτος επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το αρχαιοελληνικό έθιμο των Μωμόγερων» ανέφερε ο Κ. Ζώης στο pontos-news.gr. «Η εκδήλωση γίνεται σκόπιμα την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, για το λόγο ότι η αγορά της Καλαμαριάς σφύζει από κόσμο τον οποίο και θέλουμε να παροτρύνουμε ακόμα περισσότερο να νιώσει τη ζεστασιά της προσφυγομάνας Καλαμαριάς και να ζήσει ακόμα πιο έντονα το κλίμα των άγιων αυτών ημερών» επισήμανε.

Σε σημεία από όπου θα περάσει η πομπή, η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς θα έχει φροντίσει να προμηθεύει, μέσω ειδικών σταντ, τους περαστικούς και τους χορευτές με τσίπουρο, κρασί και διάφορα εδέσματα, δίνοντας μια ιδιαίτερη γιορτινή νότα. Η εκδήλωση θα κλείσει με ποντιακή μουσική και χορό μέχρι τελικής πτώσης από μουσικούς της Κοζάνης με λύρες και νταούλια, και φυσικά από τους μαθητές της σχολής του Κώστα Ζώη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.

Ελένη Κάλλη