8 Δεκέμβριος 2017, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2017, 12:30

Επεισόδια, διαδηλώσεις, συλλήψεις και ρουκέτες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη (φωτο, βίντεο)

  • Επεισόδια, διαδηλώσεις, συλλήψεις και ρουκέτες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη (φωτο, βίντεο)
    Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διαδηλώνουν κατά της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαλαμπίγια (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Η φωτιά άναψε ξανά στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους, όπως και χιλιάδες άνθρωποι διαφορετικών εθνών σε άλλες χώρες που στηρίζουν το δίκιο του παλαιστινιακού λαού.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Φατάχ έχουν καλέσει το λαό σε μια νέα ιντιφάντα.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ έχει αναπτύξει εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ, στην Πλατεία των Τεμενών, μετά το αίτημα που διατύπωσαν διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις για την πραγματοποίηση σήμερα μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. «Πολλές εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από την Παλιά Πόλη», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.


Παλαιστίνιοι καίνε τις αφίσες του Αμερικανού προέδρου σε διαδήλωση, στην Πόλη της Γάζας, στη Δυτική Όχθη (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει επιβληθεί κάποιο όριο ηλικίας στους πιστούς στους οποίους επιτρέπουν οι ισραηλινές Αρχές να πάνε στην Πλατεία των Τεμενών για να προσευχηθούν, σε αντίθεση με άλλες περιόδους μεγάλης έντασης κατά τις οποίες επιβαλλόταν το μέτρο αυτό.

Η Πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ και ιερός τόπος των Εβραίων, οι οποίοι την ονομάζουν Όρος του Ναού, βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ και τελεί υπό την κατοχή του. Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτήν.

Στο μεταξύ χθες, από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες με στόχο το Ισραήλ. Μία από τις ρουκέτες έπεσε στο Ισραήλ και οι άλλες δύο στον παλαιστίνιο θύλακα. Ένα τεθωρακισμένο και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος του Ισραήλ στοχοθέτησαν «δύο στρατιωτικές θέσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, επισήμανε ο στρατός χωρίς να διευκρινίζει ποιος ελέγχει αυτές τις «θέσεις».

Η Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι «υπεύθυνη για τις εχθρικές ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά του Ισραήλ από τη Γάζα».


(Φωτ.: EPA / Khalil Hamra)