8 Δεκέμβριος 2017, 10:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2017, 10:08

Brexit: Επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ

  • Brexit: Επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ
    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Το γύρο του κόσμου κάνει από το πρωί η είδηση ότι Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit και έτσι θα προχωρήσουν άμεσα στην προετοιμασία της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) ανακοίνωσε ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα».

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει στις 15 Δεκεμβρίου, τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν. «Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Τερέζα Μέι εγγυήθηκε ότι έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.