7 Δεκέμβριος 2017, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2017, 13:51

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση

  • Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρούν τιμητικό άγημα Ευζώνων στην επίσημη υποδοχή του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Όχι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήρθε στην Ελλάδα σήμερα με κρυφή ατζέντα όπως πολλοί φοβόντουσαν αλλά με απολύτως σαφείς διαθέσεις και προθέσεις, γεγονός που φάνηκε από τα όσα είπε κατά τη δημόσια συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο που ούτε λίγο ούτε πολύ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καυγάς σε ζωντανή μετάδοση»!

Τα θέματα της Συνθήκης της Λοζάνης και της δυτικής Θράκης μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση και προκάλεσαν πολλές φορές αμηχανία.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Στην είσοδο του μεγάρου ο Ερντογάν είχε θερμή χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν αποβιβάζεται από το αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Όμως γρήγορα οι θερμές χειραψίες και τα χαμόγελα αντικαταστάθηκαν από πολλές δύσκολες και αμήχανες στιγμές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στην ουσία στα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, υπογράμμισε πως η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, «κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και οι προς ένταξη χώρες». Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως για να μείνει ιστορική αυτή η επίσκεψη θα πρέπει οι διμερείς σχέσεις να χτιστούν με ειλικρίνεια και ειρηνικό τρόπο, και τόνισε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».


Ο Τούρκος πρόεδρος καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

Από την πλευρά του ο Ερντογάν επέμεινε ότι πολλά από όσα αναφέρονται στη Συνθήκη της Λοζάνης δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα (!) με κορυφαίο το πώς αντιμετωπίζεται η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς υψίστης προτεραιότητας» τόνισε με το γνωστό και μη εξαιρετέο ύφος του. Όταν ο Παυλόπουλος του είπε πως ο ρόλος του δεν είναι εκτελεστικός και πως για όλα τα θέματα θα μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση, ο Ερντογάν επέμεινε ότι πρέπει να απαντήσει και πως εάν το θέμα της Συνθήκης της Λοζάνης δεν είχε τεθεί από τον πρόεδρο εκείνος δεν θα είχε απαντήσει!

Η συνάντηση των δύο προέδρων που μετατράπηκε ουσιαστικά σε ένα live διαπραγματευτικό παζάρι, έληξε με φανερή αμηχανία κάνοντας πολλούς να υπογραμμίζουν ότι αυτή η επίσκεψη δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί και πως ήταν ελλιπώς οργανωμένη.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε» του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο Εύζωνοι παρέδωσαν στον Τούρκο πρόεδρο το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.