7 Δεκέμβριος 2017, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2017, 13:16

Με ιντιφάντα απειλεί η Χαμάς το Ισραήλ

  • Με ιντιφάντα απειλεί η Χαμάς το Ισραήλ
    Άνδρες της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Ezz-Al Din Al Qassam (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Σε ιντιφάντα κατά του «σιωνιστικού εχθρού» καλεί τους Παλαιστινίους ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Χαρακτηρίζοντας «κήρυξη πολέμου» την απόφαση, ο Χανίγιε υπογραμμίζει πως πρέπει να εργαστούν για την έναρξη νέας ιντιφάντα.

Σε μια πρώτη αντίδραση η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είχε καλέσει αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και να «αποκλείσουν το Ισραήλ». Ο Χανίγιε,που εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ την Παρασκευή (αύριο), την οποία αποκάλεσε «ημέρα οργής».

«Η 8η Δεκεμβρίου ας είναι η πρώτη ημέρα της ιντιφάντα εναντίον του κατακτητή», είπε, προσθέτοντας ότι «Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπισθεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιεουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη. Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης». Ο Χανίγιε κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα πρέπει να ανακοινωθεί πως η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία έχει θαφτεί μια για πάντα και πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποκαλείται εταίρος των Παλαιστινίων για την ειρήνη», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα του Λιβάνου al-Akhbar που συνδέεται με την οργάνωση Χεζμπολάχ κήρυξε στο σημερινό της πρωτοσέλιδο Θάνατο στην Αμερική. Πρόκειται για την σφοδρότερη αντίδραση από τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κατά την απόφασης του Τραμπ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αντίδραση της οργάνωσης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η al-Akhbar χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «το νέο Μπάλφουρ της Αμερικής», αναφερόμενη στην Διακήρυξη Μπάλφουρ πριν από έναν αιώνα, που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και έσπειρε τον σπόρο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. «Σήμερα στην Παλαιστίνη υπάρχει μια ικανή, ισχυρή αντίσταση η οποία έχει στην κατοχή της χιλιάδες ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ», γράφει η εφημερίδα.