7 Δεκέμβριος 2017, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2017, 11:10

Θεόδοσης Κυριακίδης και Πόντιοι φοιτητές Θεσσαλονίκης συζήτησαν για τον ποντιακό ελληνισμό

  • Θεόδοσης Κυριακίδης και Πόντιοι φοιτητές Θεσσαλονίκης συζήτησαν για τον ποντιακό ελληνισμό

Εποικοδομητικός ήταν ο πρώτος κύκλος συζητήσεων του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης για το 2017-2018, με τον θεολόγο-ιστορικό Θεοδόση Κυριακίδη να μοιράζεται με τους φοιτητές τη βαθιά γνώση του για τον ποντιακό ελληνισμό.

Στην πρώτη συνάντηση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών» και ακολούθησε διαφωτιστική συζήτηση.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στον μεγάλο διωγμό και τη Γενοκτονία τους από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ού αιώνα. Πρόκειται για παραγωγή της «Small Planet» για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, με οδηγό στην παρουσίαση και την αφήγηση τον ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου.

Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τον δρ Θεοδόση Κυριακίδη, ο οποίος αρχικά παρουσίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να παραχθεί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Έπειτα επεκτάθηκε, αγγίζοντας γενικότερα τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του, τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, ενώ παρέθεσε και τις κινήσεις που γίνονται και πρέπει να γίνουν για τη διεθνή αναγνώρισή της. Επιπλέον αναφέρθηκε στην νεοσύστατη Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ερευνητικό προσωπικό της οποίας στελεχώνει. Ακολούθησε πολύ δυναμική συζήτηση, καθώς το κοινό την τροφοδοτούσε συνεχώς με σκέψεις και απορίες.