6 Δεκέμβριος 2017, 23:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 23:22

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

  • ΗΠΑ: Το Γενικό Προξενείο στο Ισραήλ συγχωνεύεται με τη νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
    Η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε τη μεταφορά τη πρεσβείας από το Τελ Αβίβ. Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», υπογράμμισε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση.

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ. «Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις την απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας. Ο Σίσι επισήμανε ότι η χώρα του απορρίπτει την ενέργεια των ΗΠΑ όπως και «οποιεσδήποτε συνέπειες προκύπτουν ως επακόλουθο», όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Επίσης, το Ιράν «καταδικάζει με δριμύτητα» την απόφαση των ΗΠΑ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την απόφαση, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» για όλους όσοι επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ακόμη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της απόφασης Τραμπ στην ειρηνευτική διαδικασία.