6 Δεκέμβριος 2017, 22:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2017, 09:06

Ανάβει φωτιές ο Ερντογάν λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη στην Ελλάδα – Τι είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

  • Handelsblatt: Τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Βόμβες» στα ελληνοτουρκικά έριξε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με το προορισμό το «Ελ. Βενιζέλος». Ο Ερντογάν εμφανίστηκε άνετος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, ανοίγοντας ωστόσο τον ασκό του Αιόλου με τις τοποθετήσεις του σε ορισμένα ζητήματα.

Καταρχήν, έκανε λόγο για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λοζάνης, υποστηρίζοντας πως «Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι, περνώντας τα χρόνια, όλες οι συνθήκες χρειάζονται επικαιροποίηση. Και η Λοζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ισχυρίστηκε πως εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη τον κατηγορούν, και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Γι’ αυτόν το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούν, αλλά συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές προτάσεις. Ο ένας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά, και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διαφορετικές θεματικές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφωνίες δεν μπορούν να λυθούν. Οπότε, πιστεύω πως χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς δισταγμούς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Στη συνέχεια στάθηκε στον «πολύ σημαντικό αριθμό» τουριστών που ταξιδεύουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστροφα, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας την επομένη του πραξικοπήματος και δεν εκδόθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη, ο Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε: «Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα: Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα, και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία. Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15-20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα».

Ισχυρίστηκε ότι σε ανάλογη περίπτωση η Άγκυρα θα εξέδιδε αυτά τα άτομα στην Ελλάδα, και ότι η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί καλύτερα συγκριτικά με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεώρησε ότι σωστό θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να έπαιρνε πολιτική πρωτοβουλία για την έκδοση των «8» πριν εκείνοι οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και ζητήσουν άσυλο. Συμπλήρωσε ακόμη πως εάν η Τουρκία είχε πιάσει τρομοκράτες στο έδαφός της, όπως ήταν στην Ελλάδα η «17 Νοέμβρη», θα τους είχε εκδώσει άμεσα. Και στη συνέχεια χαρακτήρισε τρομοκράτες τα μέλη του PKK και τους γκιουλενιστές.

Θαλάσσια σύνορα και υφαλοκρηπίδα
Σε ερώτηση πώς θα έμοιαζε μια δυνατή λύση για το Αιγαίο, αν είχε, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οροθέτηση εναέριου χώρου και θαλάσσιων συνόρων στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας», και συμπλήρωσε πως εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν. Πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις».

Η λέξη «πόλεμος», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με το casus belli, δεν θα έπρεπε ποτέ να ακουστεί, δεν θα έπρεπε ποτέ να ειπωθεί. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, γιατί όταν μιλάμε για πόλεμο, ποιος θα είναι ο πρώτος που θα επηρεαστεί; Ο λαός. Ο τουρκικός λαός, ο ελληνικός λαός. Θα θορυβηθούν και θα αρχίσουν να ρωτάνε, αν υπάρχει ακόμη αυτός ο κίνδυνος. Όχι, ποτέ. Ας το διαγράψουμε από την ατζέντα μας. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας πάνω στην ειρήνη, και ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στην ειρήνη. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε. Δεν νομίζετε;», κατέληξε.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος, και υπογράμμισε πως «πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών. Αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω» τόνισε χαρακτηριστικά.

  • Πηγή: kathimerini.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ.