6 Δεκέμβριος 2017, 23:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 22:48

Ο Κόκκινος Στρατός στη Θεσσαλονίκη, με... όπλα τη μουσική, το τραγούδι και το χορό

  • Ο Κόκκινος Στρατός στη Θεσσαλονίκη, με... όπλα τη μουσική, το τραγούδι και το χορό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πλημμύρισε το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης με μουσικές πολύ αγαπημένες στους Έλληνες, όπως «Οι γερανοί», «Κατιούσα», «Νύχτες της Μόσχας» και το γνωστό των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου «Όταν σφίγγουν το χέρι». Μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία με ορχήστρα και χορευτικό σύνολο έκαναν τους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι μετά τη συναυλία του Alexandrov Ensemble (μουσικό σύνολο «Αλεξαντρόφ», γνωστό και ως «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού»), που έδωσε στην Ελλάδα δύο συναυλίες, με 130 καλλιτέχνες – χορωδούς, μουσικούς και χορευτές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Μόσχας.

Πολιτισμική κληρονομιά θεωρείται στη Ρωσία η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, αντίστοιχη με τα μπαλέτα Μπαλσόι.

«Μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα μετά από δύο συναυλίες γεμάτες κόσμο αλλά και την αγάπη και έμπνευση που μας έδωσαν!», είπε στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος, συνταγματάρχης Γενάδιος Σατσενιούκ (σ.σ.: η συνέντευξη δόθηκε μόνο μετά από ειδική άδεια του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας).

«Στο πρόγραμμά μας έχουμε πάντα τραγούδια της χώρας όπου περιοδεύουμε. Αυτήν τη φορά για την Ελλάδα επιλέξαμε το πολύ γνωστό και αγαπημένο στους Έλληνες τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Όταν σφίγγουν το χέρι». Ο σολίστ μας Μαξίμ Μακλακόβ το έμαθε πολύ γρήγορα, δούλεψε επίσης με την προφορά, να είναι σωστή, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι Έλληνες θεατές», πρόσθεσε ο μαέστρος.

Η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, συνθέτη του Εθνικού Ύμνου της Ρωσίας.

Αν ζητήσετε από κάποιον στη Ρωσία να θυμηθεί κάποιο τραγούδι για τον πόλεμο, οι περισσότεροι θα πουν το «Οι γερανοί»… Αυτήν τη φορά το τραγούδι εκτελέστηκε με φόντο τη Μαύρη Θάλασσα και ένα κερί αναμμένο στη μνήμη των συναδέλφων τους… Πέρσι, ανήμερα τα Χριστούγεννα, το Alexandrov Ensemble έχασε το ένα τρίτο των μελών του, όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συνετρίβη καθώς μετέβαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τα εκεί ρωσικά στρατεύματα.


Δεκέμβριος 2016: Άνδρες σωστικών συνεργείων μεταφέρουν στην ξηρά συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους (φωτ.: EPA / Yevgeny Reutov)

Μιλώντας για τα σχέδια του Συνόλου, ο συνταγματάρχης και μαέστρος αναφέρθηκε στο γνωστό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας: «Είναι στο πνεύμα μας και ίσως θα το περιλάβουμε στο μόνιμο πρόγραμμα, γιατί στη Ρωσία έχει πολύ καλή αποδοχή», υπενθυμίζοντας ότι του χρόνου το σύνολο «Αλεξαντρόφ», θα συμπληρώσει 90 χρόνια. «Από τώρα κάνουμε προετοιμασίες για τον εορτασμό. Έχουμε μεγάλη ιστορία, πλούσια σε γεγονότα και τις αποστολές, και το μοναδικό όπλο μας ήταν και είναι το τραγούδι, η μουσική και ο χορός», επισήμανε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.