6 Δεκέμβριος 2017, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 17:40

Τσίπρας πριν από την άφιξη Ερντογάν: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

  • Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μία ημέρα πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο Anadolu. Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών σημειώνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού, η οικονομία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πολύ ψηλά. Ακόμα, σημειώνει ότι υπάρχουν μπροστά σημαντικά έργα στους τομείς του των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος και στον αγωγό TAP-TANAP τόνισε ότι προχωρά γρήγορα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να στείλει μήνυμα για τον αμοιβαίο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λοζάνης. Σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αρκέστηκε να πει ότι είναι αναγκαίο να αναζωογονηθούν οι συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι διερευνητικές επαφές. Για το Κυπριακό υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν θα είναι έτοιμες οι δυο κοινότητες», συμπλήρωσε.

Τσίπρα: Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη.

Πρόσφατο «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρούνται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι είναι απολύτως σεβαστές, και επανέλαβε ότι η θέση του είναι σαφής: οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. «Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι Έλληνες θα υποστηρίζουν πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη.