6 Δεκέμβριος 2017, 16:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 16:51

Η πΓΔΜ ζητά στήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα

  • Ζάεφ: Δεν βλέπω ανάγκη να αλλάξουμε το Σύνταγμα
    Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Διατεθειμένος να χτίσει «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δηλώνει ευθέως, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι ζητά «στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Και, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θέμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς», υπογραμμίζει τη βούλησή του, «να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Εν κατακλείδι, προτείνει «να νοιαστούμε περισσότερο για το μέλλον μας παρά για το παρελθόν μας».

Εξάλλου, για την πΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διακηρύσσει επίσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στη συνέντευξή του, ενώ τονίζει ότι η μόλις έξι μηνών κυβέρνησή του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη βελτίωση των γειτονικών σχέσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, στην Μαρία Αρώνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.